Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτο στα exit polls με μικρή διαφορά από την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η ήττα για τον πρόεδρο ήταν μικρή, ενώ η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά, όπως και σε όλη την ήπειρο, εξέλιξη που οι Βρυξέλλες θεωρούν θετικό σημάδι, παρά τα κέρδη που σημείωσαν ευρωσκεπτικιστικοί σχηματισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν αναμένεται, σύμφωνα με τα exit polls, να κερδίσει μόνο μία έδρα περισσότερη από το κόμμα του Μακρόν «Η Δημοκρατία Εμπρός!», δηλαδή 24 από τις 74 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όσους ήλπιζαν πως ο Γάλλος ηγέτης θα μπορέσει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους να αγκαλιάσουν την Ένωση ως μια απάντηση μάλλον παρά ως μέρος του προβλήματος μπροστά στην κοινωνική αλλαγή που έχει φοβίσει και απογοητεύσει μερικούς ψηφοφόρους.

Το γραφείο του Γάλλου προέδρου εξέδωσε αμέσως δήλωση χαρακτηρίζοντας την επίδοση -22,5% για το κόμμα του Μακρόν έναντι 24,3% για το κόμμα της γυναίκας που ο Μακρόν νίκησε στις προεδρικές εκλογές- απογοητευτική, αλλά όχι καταστροφική. Επεσήμανε επίσης πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν την πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Γάλλοι Πράσινοι τα πήγαν επίσης καλά. Ήρθαν τρίτοι μεταξύ πολλών κομμάτων, μετά τη δεύτερη θέση των Γερμανών ομολόγων τους, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ένα «πράσινο κύμα» που θα επηρεάσει την πολιτική τα ερχόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης