Το κόμμα των Πρασίνων στη Γαλλία χαιρέτισε ένα «πράσινο κύμα» που φυσά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αύξηση του ποσοστού του στις σημερινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία αντανακλά και τη μεγάλη άνοδο των κομμάτων των οικολόγων στη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Τρείς δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν έξω από τα εκλογικά τμήματα έδειξαν ότι οι Γάλλοι Πράσινοι — επίσημα γνωστοί ως Ευρωπαίοι Οικολόγοι και Πράσινοι– καταλαμβάνουν την τρίτη θέση πίσω από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, λαμβάνοντας σχεδόν 13% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, οι Πράσινοι θα έχουν νικήσει αποφασιστικά τα κυρίαρχα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα, τα οποία δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τη δύναμή τους μετά τον επανασχεδιασμό του πολιτικού τοπίου από τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017.

“Είμαστε μάρτυρες ενός πράσινου ευρωπαϊκού κύματος απόψε του οποίου αποτελούμε μέρος”, δήλωσε ο Γιανίκ Ζαντό , ο ηγέτης των Πρασίνων στη Γαλλία απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. “Οι Γάλλοι μας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Θέλουν η οικολογία να βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής μας”.

Ο Ζαντό εξέφρασε ικανοποίηση για την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές που κέρδισε το κόμμα του και δεσμεύτηκε οι Πράσινοι να προσφέρουν “μια εναλλακτική επιλογή στη φιλελεύθερη τεχνοκρατία και σε όλες τις μορφές λαϊκισμού”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πολύ καιρό έλεγαν στους ψηφοφόρους πως “για να καταπολεμήσεις την άκρα δεξιά, έπρεπε να ψηφίσεις εναντίον τους, έπρεπε να ψηφίσεις τη λιγότερο κακή επιλογή”, δήλωσε ο Ζαντό, το κόμμα του οποίου Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι κέρδισε 12,7-12,8% των ψήφων, σύμφωνα με τις αρχικές προβολές.

“Η μάχη εναντίον της άκρας δεξιάς πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής, να λαμβάνεις υπόψη τα δεινά των ανθρώπων και να τους βοηθάς να πετυχαίνουν τις προσδοκίες τους”, υπογράμμισε ο Ζαντό υποσχόμενος “ένα ισχυρό σχέδιο βασισμένο στην οικολογία και την αλληλεγγύη”.

Με τους Πράσινους της Γερμανίας να έρχονται δεύτεροι, πίσω από το κόμμα της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ στις εκλογές, οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να λάβουν έως 70 έδρες από τις 751 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που τους δίνει σημαντική δύναμη.

Οι ευρωεκλογές συνέπεσαν με ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών ανά την Ευρώπη, με τους πολίτες να ζητούν την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ασκώντας πιέσεις στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Μακρόν έδωσε στην πολιτική του για το κλίμα κεντρική θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του για τις ευρωεκλογές και έτεινε το χέρι στα κόμματα των Πράσινων σε όλη την Ένωση, καθώς επιδιώκει να οικοδομήσει μια κεντρώα συμμαχία που ο ίδιος ελπίζει ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κοινοβούλιο, όπου καμιά ομάδα δεν θα έχει την πλειοψηφία.

Exit-poll του ινστιτούτου Elabe έδειξε ότι οι Πράσινοι της Γαλλίας λαμβάνουν 13 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης