Καθώς οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία να επιφυλάσσουν εκπλήξεις, οι αγορές μοιάζουν νευρικές εξαιτίας της ανόδου του υποψηφίου της άκρας αριστεράς, ο οποίος εξαγγέλλει ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν εδώ και καιρό εξαιτίας των δηλώσεων της Μαρίν Λεπέν, της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που υπόσχεται ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ανησυχίες τους προστέθηκε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, το ποσοστό του οποίου κατέγραψε άνοδο, χάρη και στις καλές επιδόσεις του στις τηλεμαχίες.

Μια δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που δημοσιεύθηκε χθες προβλέπει νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου με το 23,5% των ψήφων, μια μονάδα πάνω από τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

Τόσο η Λεπέν όσο και ο Μακρόν έχασαν μισή μονάδα από την Τρίτη σε αυτή την κυλιόμενη δημοσκόπηση, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν παρέμεινε στο 19% και ο Μελανσόν επίσης στο 18,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, την 7η Μαΐου, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις συντείνουν στο ότι ο Μακρόν θα επικρατήσει με άνεση της Λεπέν.

Πάντως χρηματομεσίτες ανέφεραν ότι οι γαλλικές εκλογές, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα είναι ανάμεσα στους λόγους που οι επενδυτές στράφηκαν χθες σε πόρους-ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά κρατικά αξιόγραφα.

«Η διάθεση για την ανάληψη ρίσκων δεν είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή λόγω των εντάσεων στη Βόρεια Κορέα και λόγω του κινδύνου (…) της ανόδου ρου Μελανσόν», είπε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής της Nomura στο Λονδίνο.

Γερμανική παρέμβαση

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν—η οποία θα έθετε την Ε.Ε. υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει—προκάλεσε μια ασυνήθιστη γερμανική έφοδο στη γαλλική πολιτική.

«Χρειαζόμαστε μια φιλοευρωπαϊκή Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.

«Ελπίζω η Λεπέν να μην γίνει πρόεδρος της Γαλλίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των σοσιαλιστών, ο Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει επίσης ανήσυχος για την άνοδο του ποσοστού του Μελανσόν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», πράγμα που εντείνει τη σεναριολογία περί του ότι θα ταχθεί ήδη από τον πρώτο γύρο υπέρ του Μακρόν, αντί του υποψηφίου του κόμματός του, του Μπενουά Αμόν, ο οποίος βλέπει το ποσοστό του να πέφτει στις δημοσκοπήσεις.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Le Point» και δημοσιεύθηκε χθες, ο Ολάντ πάντως δεν έκανε τίποτα τέτοιο. Περιορίστηκε να πει πως θα ταχθεί υπέρ ενός υποψηφίου τις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο εξήρε την απόφαση του Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησής του, να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, σημειώνοντας «νομίζω πως η πολιτική χρειάζεται ανανέωση», και τασσόμενος εναντίον της «δημαγωγίας».

«Υπάρχει κίνδυνος όταν γίνονται υπεραπλουστεύσεις και παραποιήσεις που κάνουν τον κόσμο να κοιτάζει (…) τον ομιλητή, αντί για το περιεχόμενο αυτού που λέει», σημείωσε.

Ο Ολάντ, η δημοφιλία του οποίου είναι πολύ χαμηλή και δεν έθεσε καν υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία, έκρινε ακόμη ότι τα κυβερνητικά κόμματα δεν θα πρέπει να οργανώνουν στο μέλλον εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων τους, διότι είναι αδύνατο να είναι κανείς πρόεδρος και υποψήφιος ταυτόχρονα.

Η συντηρητική εφημερίδα «Le Figaro» αποκάλεσε τον Μελανσόν «Γάλλο Τσάβες», υποστηρίζοντας σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ότι το πρόγραμμά του είναι εμπνευσμένο από τη διακυβέρνηση του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Ο Μελανσόν ειρωνεύτηκε τις αντιδράσεις που προκαλεί η άνοδος των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του. «Μόλις ανακοινώθηκε ότι η νίκη μου στις εκλογές θα φέρει πυρηνικό χειμώνα, πανούκλα των βατράχων, άρματα μάχης του Κόκκινου Στρατού και την προσγείωση Βενεζουελάνων», έγραψε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης