Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κέρδισε τελικά μια ψήφο «νομιμοποίησης» του προγράμματος εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2017 με στόχο να καταφέρει η Γαλλία να επιτύχει τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, όμως με αρκετές αποχές από τους Σοσιαλιστές.

Το οικονομικό πρόγραμμα για το 2015-2017 υιοθετήθηκε με 265 ψήφους υπέρ και 232 κατά από την Εθνοσυνέλευση, ενώ 67 απείχαν, σε μια ψηφοφορία που δεν είναι δεσμευτική, καθώς έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα τώρα μπορεί να σταλεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μια αποφασιστική ψήφος που δίνει έμφαση στην πρόοδο της χώρας μας», δήλωσε ο Βαλς στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία, ενώ αμέσως μετά ευχαρίστησε «την πλειοψηφία για την υποστήριξη αυτή».

Παρόλα αυτά 41 από τους 291 σοσιαλιστές βουλευτές απείχαν, γεγονός που παρέχει ενδείξεις για τις δύσκολες διαμάχες που ενδέχεται να ξεσπάσουν στους κόλπους των Σοσιαλιστών.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Μπρινό Λε Ρου εκτίμησε ότι υπήρξαν «πολλές αποχές, όμως ξεκάθαρα μια πλειοψηφία της αριστεράς» στην ψηφοφορία, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι κανένας βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν το καταψήφισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε για τις 41 αποχές ο Λε Ρου απάντησε: «Θέλησαν να κρούσουν έναν κώδωνα, τον οποίο φυσικά έλαβε υπόψη του ο πρωθυπουργός και εγώ ο ίδιος». Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα συνεχιστεί «ο διάλογος με αυτούς που απείχαν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης