Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σιλβί Γκουλάρ, δήλωσε σήμερα ότι «δεν φοβάται μια ισχυρή Γερμανία» η οποία θα επενδύει στον αμυντικό τομέα, κατά την πρώτη συνάντησή της με τη Γερμανίδα ομόλογό της, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι απειλές είναι κοινές και αν η Γερμανία επενδύσει περισσότερα στην άμυνα, όπως το κάνει ήδη με την παρότρυνση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τότε αυτή είναι μια καλή είδηση για όλους μας» είπε, μιλώντας στα γερμανικά, η Γκουλάρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν φοβάμαι μια ισχυρή Γερμανία» υπογράμμισε.

Μέχρι το 2020 το Βερολίνο υπολογίζει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2011 στα 39 δισεκατομμύρια. Σήμερα, η Γερμανία επενδύει στην άμυνα το 1,2% του ΑΕΠ της, όμως οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί από το 2014 να αυξήσουν το ποσοστό αυτό στο 2% του ΑΕΠ τους μέσα σε διάστημα 10 ετών.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες από το 1,8% σήμερα στο 2% μέχρι το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους Ευρωπαίους και ιδίως τη Γερμανία ότι δεν επενδύουν αρκετά στον αμυντικό τομέα και ότι επιβαρύνουν τους Αμερικανούς φορολογουμένους γιατί οι αμυντικές δαπάνες τους δεν φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ τους, όπως είχαν συμφωνήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης