Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να παρατείνει έως την 31η Ιουλίου του 2022 το “υγειονομικό διαβατήριο” κατά της Covid-19, που περιορίζει την πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως τα μπαρ, τα καφέ, τους κινηματογράφους ή τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Η παράταση του ειδικού νόμου για τη “διαχείριση της πανδημίας”, που επιτρέπει τη χρήση του υγειονομικού διαβατηρίου καθώς και τοπικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό το μέτρο, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προτρέψει το 26,5% των Γάλλων που ακόμη δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου τους, να εμβολιαστούν.

Παρότι η κυβέρνηση αντιπαρήλθε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το πάσο είναι προϋπόθεση από τις 9 Αυγούστου για την πρόσβαση σε πολλούς χώρους κοινωνικοποίησης, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια. Από τις 30 Αυγούστου, επιβάλλεται επίσης στο 1,8 εκατομμύριο των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αυτή την οκτάμηνη παράταση, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια δυνητικά συγκρουσιακή συζήτηση πριν από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ προσπάθησε την Τετάρτη να κατευνάσει το κλίμα, εξηγώντας ότι θα υπάρξει “μια συζήτηση στο κοινοβούλιο στη βάση του κειμένου που ψηφίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο”.

Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τις εξουσίες να παρατείνει ή να επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα, όπως η χρήση του υγειονομικού διαβατηρίου για την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπου διεξάγονται εκδηλώσεις, στα εστιατόρια, τα μπαρ, τους κινηματογράφους.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η υποχρέωση ενός υγειονομικού διαβατηρίου, αναμένεται να εκπνεύσουν στις 15 Νοεμβρίου.

“Υπάρχει ένας μη αμελητέος κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας. Πρέπει να μείνουμε σε επιφυλακή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι”, είπε ο Ατάλ στους δημοσιογράφους έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος στην παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού. “Το υγειονομικό πάσο δεν θα είναι αιώνιο”, τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης