Γαλλία: Οι κυβερνοτζιχαντιστές έχουν ισχυρά κίνητρα αλλά ισχνές τεχνικές ικανότητες

Γαλλία: Οι κυβερνοτζιχαντιστές έχουν ισχυρά κίνητρα αλλά ισχνές τεχνικές ικανότητες
Οι κυβερνοτζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν «ισχυρά κίνητρα που εμποδίζονται από τις ισχνές τεχνικές τους ικανότητες» εκτιμούν οι εταιρείες πληροφορικής Thales και Vernit.

Στην έκθεσή τους «Πανόραμα κυβερνοαπειλών 2018» οι ειδικοί των δύο αυτών εταιρειών επισημαίνουν ότι «αν και η διαδικτυακή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους διατηρείται με προσοχή, τόσο η ίδια όσο και οι υποστηρικτές της δεν διαθέτουν επαρκείς ικανότητες για να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στον δυτικό κόσμο ή σε άλλους από τους εχθρούς τους».

«Οι ερευνητές που παρακολούθησαν τη δραστηριότητα δύο οργανώσεων που στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνοπειρατές τους δεν είναι ιδιαίτερα ικανοί και εμφανίζουν περιορισμένες ικανότητες» προσθέτει η έκθεση. «Κυρίως ασχολούνται με τον βανδαλισμό ιστότοπων και λογαριασμών Facebook».

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις απειλούν εδώ και χρόνια ότι θα εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον των παραδοσιακών τους εχθρών, όμως οι ειδικοί της Thales και της Vernit εκτιμούν ότι προς το παρόν πρόκειται για «κενές απειλές».

Αντίθετα «η οργάνωση και οι υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο διατηρούν πάντα μια ενεργή παρουσία στο Διαδίκτυο» τονίζεται στην έκθεση. «Ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διασπορά ακραίας προπαγάνδας και την αναζήτηση υποστηρικτών στο Διαδίκτυο με τους οποίους μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, παρά για προηγμένες επιχειρήσεις κυβερνοεπιθέσεων».

Ωστόσο ο Ίβαν Φονταρένσκι, υπεύθυνος για την παρακολούθηση των κυβερνοαπειλών στην Thales, επισημαίνει ότι αυτή η απουσία τεχνικών μέσων ενδέχεται να μην διαρκέσει: οι κυβερνοτζιχαντιστές του ΙΚ «αρχίζουν να οργανώνονται στο darknet. Παίρνουν μαθήματα κυβερνοεπιθέσεων για να αποδείξουν τις ικανότητές τους».

«Οι επιτιθέμενοι ωριμάζουν ολοένα και περισσότερο. Μέσα στο ΙΚ υπήρχαν εννέα ομάδες που ενώθηκαν σε μία: το Ενωμένο Κυβερνοχαλιφάτο» εξήγησε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018, 13:52