Γαλλία: Υποψήφιος με το UMP ο Αλέν Ζιπέ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014, 17:40
Γαλλία: Υποψήφιος με το UMP ο Αλέν Ζιπέ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, μέλος μιας τριανδρίας η οποία ηγείται του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα είναι υποψήφιος στη μάχη των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του αντιπολιτευόμενου κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο 69χρονος Ζιπέ είναι ο δεύτερος πρώην πρωθυπουργός που δηλώνει υποψήφιος για το χρίσμα του UMP, μετά τον 60χρονο Φρανσουά Φιγιόν.

Ένας πρώην υπουργός, ο Ξαβιέ Μπερτράν, 49 ετών, έχει επίσης ανακοινώσει την υποψηφιότητά του μέσα σ' ένα πλαίσιο εντάσεων στους κόλπους του κόμματος, το οποίο έχει πληγεί από ένα εκτεταμένο σκάνδαλο πλαστών τιμολογίων και εξωφρενικών δαπανών.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους Νικολά Σαρκοζί δεν έχει κάνει ακόμη γνωστές τις προθέσεις του. Ωστόσο, ορισμένα επιφανή στελέχη του UMP έχουν επιφυλάξεις για την επιστροφή του Σαρκοζί στην πολιτική σκηνή, λόγω των πολλών δικαστικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του.

Γράφοντας στο blog του, ο Ζιπέ, ο οποίος είναι παράλληλα δήμαρχος του Μπορντό και θεωρείται ένας «σοφός» στο UMP, αναφέρει πως θα επιδιώξει το χρίσμα του κόμματος στις προκριματικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το 2016.

Σε μια μακροσκελή καταχώρηση με τίτλο «2017, σύντομα...» ο Αλέν Ζιπέ γράφει πως θέλει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση της Γαλλίας του μέλλοντος.

«Γι' αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος, όταν έρθει η ώρα, στις προκριματικές εκλογές του μέλλοντος» αναφέρει.

Ο Αλέν Ζιπέ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός μεταξύ των Γάλλων, σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Είναι ένα από τα τρία στελέχη που ηγούνται από κοινού του UMP -εν αναμονή του συνεδρίου του φθινοπώρου- μαζί με τους πρώην πρωθυπουργούς Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και Φρανσουά Φιγιόν.

Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1995 έως το 1997 υπό τον Ζακ Σιράκ. Η περίοδος αυτή στιγματίσθηκε από μια απεργία που παρέλυσε τον δημόσιο τομέα και την οποία προκάλεσε το νομοσχέδιό του, το 1995, για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, το οποίο υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει.

Επέστρεψε στην κυβέρνηση υπό τον Νικολά Σαρκοζί ως υπουργός Εξωτερικών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014, 17:40