Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Γαλλίας κάλεσαν την Παρασκευή τη Ρωσία να σταματήσει τη συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων στα σύνορά της με την Ουκρανία και επανέλαβαν τη στήριξή τους στο Κίεβο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ανακοινώσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των τριών χωρών αφήνουν να εννοηθεί ότι εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας –όπως καταγγέλλουν Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι– από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κινήσεις των ρωσικών μονάδων εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο στρατός της αποτελεί απειλή αλλά δηλώνει ότι θα παραμείνει εκεί για όσο διάστημα θεωρεί σωστό η Ρωσία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε ξεχωριστά με τον Γάλλο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Γερμανό Χάικο Μάας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Οι Μπλίνκεν και Λε Ντριάν «συζήτησαν την ανάγκη να τερματίσει η Ρωσία την επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική της, τη συγκέντρωση στρατού στην κατεχόμενη Κριμαία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας καθώς και τις μονομερείς ρωσικές προκλήσεις» στην ανατολική Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μάας ο Μπλίνκεν, οι δύο υπουργοί «τόνισαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί το Κίεβο απέναντι στις μονομερείς ρωσικές προκλήσεις» στις γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει «αμέσως» η Μόσχα τη συγκέντρωση στρατού και την «εμπρηστική ρητορική» της, πρόσθεσε ο Πράις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ έχουν διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία και άλλες χώρες σχετικά με «την κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα» στην ανατολική Ουκρανία και τις κινήσεις των ρωσικών μονάδων στα σύνορα.

Την Πέμπτη η Ψάκι είχε πει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας περισσότερους στρατιώτες από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μετά το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία. Τον Μάρτιο του 2014, καθώς κλιμακωνόταν η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Δύση εκτιμούσε ότι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είχαν συγκεντρωθεί 25.000-30.000 στρατιώτες ή μέλη των ειδικών δυνάμεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης