Γαλλία και Γερμανία ζητούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 06:14
Γαλλία και Γερμανία ζητούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να επιβάλει ενδεχομένως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να παγώσει περιουσιακά στοιχεία των συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανόν πολύ σύντομα εντός του μηνός, αφότου η Γαλλία και η Γερμανία σηματοδότησαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες.

Οι κυρώσεις, σε απάντηση για τη φυλάκιση του πιο σημαντικού επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, θα είναι οι πρώτες που θα εφαρμοστούν με βάση το νέο πλαίσιο που θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λαμβάνει μέτρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Ωστόσο το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται, είναι πιθανό να μην υποστηρίξουν τις πιο σκληρές κυρώσεις που επιδιώκουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως η διακοπή των εργασιών αποπεράτωσης του τεράστιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που ξεκινάει από τη Ρωσία και καταλήγει στη Γερμανία.

Οι πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων έχουν αυξηθεί από τότε που η Μόσχα εξόργισε τις ευρωπαϊκές χώρες την προηγούμενη εβδομάδα όταν απέλασε τρεις διπλωμάτες, έναν Σουηδό, έναν Γερμανό και έναν Πολωνό, χωρίς να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Μόσχα. Το Βερολίνο και το Παρίσι τώρα λένε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 22 Φεβρουαρίου.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε άλλο τις κυρώσεις» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Υπάρχει συναίνεση συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας για να υπάρξουν κυρώσεις. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε με κανέναν άλλο τρόπο» ανέφερε.

Η Μόσχα προειδοποίησε την Πέμπτη τις Βρυξέλλες, διά της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ότι σε περίπτωση που θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία θα υπάρξει σύμμετρη απάντηση. «Θέλω να προειδοποιήσω του εταίρους μας της Ε.Ε. να μην προχωρήσουν σε ένα ακόμη απερίσκεπτο βήμα» δήλωσε η Ζαχάροβα σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων. «Στο βήμα αυτό θα υπάρξει αναπόφευκτα σύμμετρη απάντηση» είπε η Ζαχάροβα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 06:17