Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και νυν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ των πέντε κυριότερων διεκδικητών της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε σειρά θεμάτων (μεταναστευτικό, εξτρεμισμός, εργασία, ευρωπαϊκό όραμα), στοχεύοντας στους αναποφάσιστους, οι οποίοι είναι πολλοί (περίπου 40%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) και μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο ανεξάρτητος κεντρώος Μακρόν και η ακροδεξιά Λεπέν, αντάλλαξαν βέλη για τη μετανάστευση και την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απογοητεύετε τους ψηφοφόρους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, απευθυνόμενος στη Λεπέν, όταν εκείνη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική της πολυπολιτισμικότητας. Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι κάνει εχθρούς τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα. Οι δυο τους συγκρούστηκαν, επίσης, και για το «μπουρκίνι», το μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το οποίο φορούν πολλές μουσουλμάνες. Ο Μακρόν επανέλαβε την άποψη ότι δεν πρέπει να επιβάλλεται κάποιος περιορισμός στο συγκεκριμένο ένδυμα.

Αναλυτής του BBC επεσήμανε ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν ήταν απογοητευτικός και όλοι υποστήριξαν τα επιχειρήματά τους. Ο Μακρόν, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, επιτέθηκε στη Λεπέν με χαμηλούς τόνους αλλά ισχυρά επιχειρήματα, ενώ εκείνη εμφανίστηκε λιγότερο καλή.

Παράλληλα, ο σχολιαστής χαρακτήρισε «υποτονικό» τον Φιγιόν, επισημαίνοντας για τον Μελανσόν ότι εμφάνισε τη δεινή ρητορική που τον διακρίνει, προκαλώντας το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Όσον αφορά στον Αμόν, ο αναλυτής τόνισε ότι επισκιάστηκε αρκετές φορές.

Σύμφωνα με το BBC, επίσης, ο Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις για πολλούς λόγους. Αρχικά, υποστήριξε ότι το «μπουρκίνι» είναι «ζήτημα δημόσιας τάξης» και όχι πρόκληση στην κοσμική παράδοση της Γαλλίας, όπως ισχυρίστηκε η Λεπέν. Επίσης, επέφερε πλήγμα στον Φιγιόν, καθώς -αφού κατηγόρησε τη Λεπέν για συκοφαντία- είπε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να λάμψει στην περίπτωση «συγκεκριμένων προεδρικών υποψηφίων». Μια προφανής αναφορά στο σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του Φιγιόν, υποστήριξε ο αναλυτής του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.

​Το 29% των τηλεθεατών βρήκε πιο πειστικό τον ΜακρόνΣτο θέμα της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει εδώ και καιρό το 10%, η Λεπέν έκανε έκκληση για μια «οικονομία πατριωτικού τύπου» και για μέτρα προστατευτισμού υπέρ των γαλλικών εταιρειών, με τον Φιγιόν να σχολιάζει ότι τα σχέδιά της θα προκαλέσουν «οικονομικό χάος». Από τη μεριά του, ο Αμόν -ο οποίος επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τον Μελανσόν που προσβλέπει στην ψήφο των αναποφάσιστων- ζήτησε την εισαγωγή ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος, που -όπως είπε- είναι η μόνο καινοτόμος ιδέα στην προεκλογική εκστρατεία.

Το 29% των τηλεθεατών βρήκε πιο πειστικό τον Μακρόν, το 20% τον Μελανσόν, ενώ οι Φιγιόν και Λεπέν έρχονται στην τρίτη θέση και ο Αμόν τελευταίος, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που διεξήχθη διαδικτυακά από την εταιρεία Elabe προς το τέλος του ντιμπέιτ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, ωστόσο ο Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο και θα γίνει πρόεδρος της Γαλλίας. Η διαδικασία διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες. Μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο τηλεμαχίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/DW/BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης