Εκατοντάδες μετανάστες, που διαβιούσαν σε ανθυγιεινές συνθήκες σε καταυλισμό στο Ομπερβιλιέ, στα βόρεια περίχωρα του Παρισιού, μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί σε ασφαλέστερο προορισμό.

Περιμένοντας στη σειρά, μερικοί τυλιγμένοι με κουβέρτες και με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στοιβαγμένα σε πλαστικές σακούλες, οι περισσότεροι από 700 μετανάστες, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από την υποσαχάρια Αφρική, επιβιβάσθηκαν σε λεωφορεία, που τους μετέφεραν σε γυμναστήρια και ξενοδοχεία, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκεί θα εξετασθούν από γιατρούς της ΜΚΟ ‘Γιατροί Χωρίς Σύνορα’ για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί κάποιοι από κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους είχε ανακοινωθεί προ ημερών από τον νομάρχη του Ιλ-ντε -Φρανς Μισέλ Καντό στο πλαίσιο των μέτρων υγιεινής για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της επαρχίας για την ισότητα των ευκαιριών Αν-Κλερ Μιαλό, «πρόκειται για λόγους υγιεινής, είναι άνθρωποι που ζούσαν σε πολύ στενή εγγύτητα μεταξύ τους», προσθέτοντας πως στα γυμναστήρια και ξενοδοχεία θα υπάρχει η απόσταση «ενός μέτρου από κάθε κρεββάτι» και σε κάθε χώρο θα είναι μειωμένος ο αριθμός των φιλοξενούμενων.

Πολλές οργανώσεις επιτιμούν τις αρχές για τη βραδύτητα της απόφασής τους να προβούν στην εκκένωση του καταυλισμού, εκφράζοντας φόβους ότι θα διαγνωσθούν ήδη πολλά κρούσματα μεταξύ των μεταναστών. Μάλιστα, οι απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πως κατά την επιχείρηση δεν τηρήθηκαν οι βασικές αρχές πρόληψης ούτε από το προσωπικό αρωγής κατά την επαφή του με τους μετανάστες ούτε όταν οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, αλλά ούτε και από τους αστυνομικούς, που χωρίς μάσκες τους οδηγούσαν λίγους-λίγους μέσα στα λεωφορεία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης