Τη μαρτυρία μιας 17χρονης κοπέλας, η οποία καταγγέλλει την Ελληνίδα υφυπουργό του Εμανουέλ Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για γυναικολογική βία, φιλοξενεί η εφημερίδα «Libération».

Στη μαρτυρία της, η 17χρονη που μίλησε με το ψευδώνυμο «Ματίλντ» ανέφερε ότι ήταν 14 ετών όταν έμαθε ότι υπέφερε από ενδομητρίωση και επισκέφθηκε την Ζαχαροπούλου πιστεύοντας ότι μπορούσε να την εμπιστευθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήμουν περήφανη γιατί πήγα σε μια μεγάλη ειδικό της ενδομητρίωσης. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα είχε μια τόσο ψυχρή και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε ένα νεαρό κορίτσι», δήλωσε.

Ενώ μητέρα και κόρη περίμεναν στην αίθουσα αναμονής, η νεαρή κοπέλα ένιωθε «αδιαθεσία». «Η ατμόσφαιρα ήταν τρομακτική, οι ασθενείς έβγαιναν προβληματισμένοι από το ιατρείο της Ζαχαροπούλου, μια γυναίκα φαινόταν πολύ πιεσμένη και πηγαινοερχόταν στην τουαλέτα», λέει η «Ματίλντ».

Η γιατρός ήταν «ακόμη πιο ψυχρή» όταν η κοπέλα μπήκε στο ιατρείο της. «Ήταν δυσάρεστη και περιφρονητική με την ασκούμενή της, που ετοίμαζε το ιατρικό κρεβάτι», όπως λέει η μητέρα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νεαρή γυναίκα δείχνει τη μαγνητική στη γιατρό, η οποία, όπως δηλώνει, της ζητά να αποχωρήσει από το δωμάτιο για να εξετάσει την κόρη της.

«Κάθομαι και δεν λέει τίποτα. Φοράει ένα ιατρικό γάντι και μου ζητά να ανοίξω τα πόδια μου πιέζοντας τους μηρούς μου, χωρίς να μου δώσει καμία εξήγηση», αναφέρει η Ματίλντ.

Η νεαρή γυναίκα περιγράφει ότι επικρατούσε νεκρική σιγή… «Μετά μου κάνει μια πρωκτική εξέταση, χωρίς να με προειδοποιήσει. Δεν το περίμενα με τίποτα. Δεν είχα κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Η γιατρός μετά με έπιασε από τον αστράγαλο και μου είπε ”χαλάρωσε, αλλιώς δεν θα το κάνω”», όπως λέει η νεαρή γυναίκα, η οποία ήταν παρθένα.

Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ματίλντ, το τηλέφωνο στο γραφείο της Ζαχαροπούλου άρχισε να χτυπά. Η γυναικολόγος διακόπτει την πρωκτική εξέταση, σηκώνει το τηλέφωνο. Στη συνέχεια συνεχίζει την εξέταση, έχοντας το τηλέφωνο στο αυτί της. Λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την πρώην ασθενή, κάποιος χτυπά την πόρτα. Η γιατρός αφήνει μία γυναίκα να μπει στο δωμάτιο και αρχίζει να συνομιλεί μαζί της, χωρίς καν να ζητήσει την άδεια της ανήλικης κοπέλας. «Αυτό που ένιωσα ήταν έλλειψη σεβασμού ή ακόμα και ταπείνωση», υποστηρίζει η Ματίλντ.

Παράλληλα, «η γιατρός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου μου έκανε κολπική εξέταση, πάλι χωρίς προειδοποίηση, χωρίς εξήγηση και χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Έβαλε με γάντι τα τρία δάχτυλά της μέσα μου, ενώ επικρατούσε απόλυτη σιωπή και κάποιος ήταν στο δωμάτιο», λέει η Ματίλντ.

«Δάκρυα άρχισαν να κυλούν στα μάτια μου. Ένιωσα τόσο πόνο που ίδρωσα στην πλάτη. Έκλεισα τα μάτια και περίμενα να περάσει», αφηγείται η νεαρή κοπέλα.

«Η κόρη μου είχε δάκρυα στα μάτια»

Όταν η μητέρα της μπήκε στο δωμάτιο, κατάλαβε αμέσως ότι η εξέταση δεν πήγε καλά: «Η κόρη μου είχε δάκρυα στα μάτια όταν η γιατρός μού άνοιξε την πόρτα».

Σύμφωνα με τη μητέρα της νεαρής, η γιατρός αμέσως μετά την εξέταση «αμφισβητούσε» τη διάγνωση της μαγνητικής και λυπόταν για τις «όχι πολύ σαφείς» εικόνες.

Σύμφωνα με τις δύο γυναίκες, η γιατρός τις ενημέρωσε ότι η κοπέλα έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ότι θα της συνταγογραφούσε καθαρτικά και πιλάτες, ώστε να «χαλαρώσει».

«Ενώ αργότερα αποδείχθηκε ότι είχα ενδομητρίωση, με την κατάστασή μου να επιδεινώνεται», λέει η νεαρή Γαλλίδα.

Φεύγοντας από το ιατρείο, η έφηβη κοπέλα έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά της μητέρας της και της είπε για την εξέταση. Ύστερα απ’ όσα πέρασε, η «Ματίλντ» δεν μπορούσε επί ένα χρόνο να συμβουλευτεί γυναικολόγο.

Ό,τι συνέβη στο νοσοκομείο ήταν «γυναικολογική βία», «στα όρια σωματικής και ψυχολογικής βίας», λέει η μητέρα της Ματίλντ. «Εκείνη την εποχή εξεπλάγην. Έπρεπε να είχα γυρίσει και να ρωτήσω τη γυναικολόγο γιατί έφυγε ένα 17χρονο κορίτσι με κλάματα εκείνη τη μέρα από το ιατρείο της», προσθέτει.

«Βλέπω ακόμα τον εαυτό μου να περιφέρεται σε ένα μεγάλο διάδρομο, όλες οι ελπίδες μου είχαν διαψευστεί. Μας την είχαν παρουσιάσει σαν μεγάλο όνομα και εγώ είχα βγει από το ραντεβού όχι μόνο χαμένη, αλλά βρώμικη, ταπεινωμένη, έχοντας χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο ιατρικό σώμα», πρόσθεσε η «Ματίλντ» στη μαρτυρία της στην εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης