Στις 15.00- τοπική ώρα (16.00-ώρα Ελλάδος) ο Μανουέλ Βαλ έφτασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα αυτός και το νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό. Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν μία χειραψία στο προαύλιο του Μαντινιόν και στη συνέχεια, εισήλθαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο για περίπου 20 λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Φρ. Ολάντ) αποφάσισε να σας ορίσει πρωθυπουργό. Είναι ένα καθήκον απαιτητικό, μα ταυτόχρονα συναρπαστικό. Δεν έχουμε παρά μονάχα μία αποστολή, να υπηρετούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους. Σε ό,τι με αφορά, είναι η μόνη έγνοια που με κινητοποιούσε. Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Μανουέλ, σας εύχομαι καλή τύχη. Σας εύχομαι καλή δύναμη. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Κι εύχομαι καλή τύχη στη Γαλλία» είπε ο Ερό κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, δεχόμενος για πολλά δευτερόλεπτα χειροκροτήματα. Μετά την ομιλία του, ευχαρίστησε το προσωπικό του πρωθυπουργικού μεγάρου και αποχώρησε από το Ματινιόν με τη σύζυγό του.

Ο Ζαν Μαρκ Ερό ανέλαβε καθήκοντα στις 16 Μαΐου του 2012, μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών στις εθνικές εκλογές, διαδεχόμενος τον Φρανσουά Φιγιόν.

Σημειώνεται ότι τη νέα κυβέρνηση δεν θα στηρίξει το «Μέτωπο της Αριστεράς». Το 2012, μετά τις εθνικές εκλογές, το ίδιο κόμμα απείχε της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης.Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος André Chassaigne, οι βουλευτές του Αριστερού Μετώπου θα ψηφίσουν αρνητικά και δεν θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως ο Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει πολιτικά «φιλελεύθερη στροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, μέσα στο ασφυκτικό κλίμα πίεσης που υπάρχει προς τη γαλλική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών (σ.σ. οι Σοσιαλιστές έχασαν 150 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικών μητροπόλεων, αλλά και παραδοσιακών «κάστρων» της αριστεράς) ο Μανουέλ Βαλ και ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμούν να προσδώσουν έναν αέρα ανανέωσης στο υπουργικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι τα δύο μέλη των Οικολόγων που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή μετά τον ανασχηματισμό. Έτσι, μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Βαλ διόρισε διευθύντρια της κυβέρνησής του τη Βερονίκ Μπεντάγκ. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους: Μία γυναίκα στο τιμόνι της γαλλικής κυβέρνησης. Η 50χρονη τεχνοκράτης εγκαταλείπει τη θέση της από επικεφαλής της Ubifrance και της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνών Επενδύσεων (AFII). Η Μπετνάγκ ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα στις αρχές του 2014.

Ερό και Βαλ ανταλλάσσουν θερμή χειραψία

Ο Ζαν Μαρκ Ερό φτάνει για τελευταία φορά στο Ματινιόν

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης