Γαλλία-Προεδρικές εκλογές: Ξεκίνησε η ψηφοφορία στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Απριλίου 2017, 18:22
Γαλλία-Προεδρικές εκλογές: Ξεκίνησε η ψηφοφορία στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη
Ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη και οι Γάλλοι κάτοικοι εξωτερικού -μεταξύ των οποίων και σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες όπως η Χαβάη-, μία ημέρα πριν από τον πρώτο γύρο μιας διαδικασίας που μπορεί να αλλάξει το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.

Από τα 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένων Γάλλων ψηφοφόρων, υπάρχουν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα και η Μαρτινίκα στην Καραϊβική.

Αυτοί ψηφίζουν νωρίτερα, ώστε να μην επηρεαστούν από τα αποτελέσματα στην ηπειρωτική Γαλλία, που αναμένονται αύριο το απόγευμα, γύρω στις 18.00 GMT.

Οι ψηφοφόροι στο μικρό σύμπλεγμα νησίδων Σεν Πιερ και Μικελόν, νότια του καναδικού Νιουφάουντλαντ στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που προσήλθαν στις κάλπες σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, τα ψηφοδέλτια από τη σημερινή διαδικασία στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη θα παραμείνουν σφραγισμένα μέχρι αύριο το απόγευμα, αφού κλείσουν οι κάλπες στην ηπειρωτική Γαλλία.

Από τον πρώτο γύρο δύο από τους 11 υποψηφίους θα πάνε στον δεύτερο, που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Γαλλίας --σημαντικού μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η ψηφοφορία έχει τεράστια σημασία για το διεθνές πολιτικό κατεστημένο και τις αγορές, καθώς δύο από τους τέσσερις υποψηφίους που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και η πολιτική τους μπορεί να διασπάσει την Ε.Ε.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Απριλίου 2017, 18:26