Η συμμαχία «Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση» (NUPES) της Ενωμένης Αριστεράς, υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η NUPES αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας στις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή, με τη διεξαγωγή του β’ γύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κεντρώο πολιτικό μπλοκ «Μαζί» (Ensemble), που στηρίζει πολιτικά την κυβέρνηση της κ. Μπορν και την πολιτική ατζέντα του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα σύνθεση του Σώματος, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει τη Γαλλία σε περίοδο κυβερνητικής και ευρύτερα πολιτικής αστάθειας.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ, η Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον πρωθυπουργός» μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, και έτσι ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στις 5 Ιουλίου.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Μακρόν μετά την έναρξη της δεύτερης πενταετούς θητείας του τελευταίου στην αρχηγία του γαλλικού κράτους, τον Μάιο, και θεωρείται τεχνοκράτισσα κεντροαριστερού προσανατολισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης