Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ενός διαβόητου ληστή τραπεζών, ο οποίος απέδρασε το πρωί του Σαββάτου από φυλακή στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας, έχουν εξαπολύσει οι Αρχές της ευρωπαϊκής χώρας.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Redoine Faid έκανε χρήση εκρηκτικών -τα οποία του έδωσε η σύζυγός του τυλιγμένα μέσα σε μαντήλια- και αφού τίναξε πέντε πόρτες, πήρε ως ομήρους τέσσερις σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη διάρκεια της απόδρασής του από το συγκρότημα φυλακών υψίστης Ασφαλείας της κοινότητας «Σεκεντίν» στα περίχωρα της Λιλ. Ο 40χρονος δράστης απελευθέρωσε στη συνέχεια τους εργαζόμενους και επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Η βρετανική εφημερίδα «telegraph» αναφέρει πως το όχημα βρέθηκε στη συνέχεια καμμένο κοντά στην κοινότητα Ρονσίν, νότια της Λιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας ο δραπέτης είναι οπλισμένος, έχει στην κατοχή του εκρηκτικά και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επιχείρηση σύλληψης του Redoine Faid συνδράμουν και αστυνομικές δυνάμεις του Βελγίου, καθώς είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να βρει καταφύγιο στη γειτονική χώρα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στον εντοπισμό ενός δεύτερου αυτοκινήτου, με το οποίο εκτιμάται πως κινείται ο δραπέτης.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ήταν πολύ καλά οργανωμένα και ακόμα προσπαθούμε να βάλουμε τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους», εξήγησε σε δηλώσεις του στο Associated Press ο εισαγγελέας Frederic Fèvre.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Redoine Faid, Jean-Louis Pelletier, ανέφερε στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», πως «δεν του προκάλεσε καμία εντύπωση που δραπέτευσε».

Δεύτερο σπίτι του οι… τράπεζες

Ο δραπέτης είναι ένας από τους πιο διαβόητους κακοποιούς στη Γαλλία, καθώς στο ενεργητικό του έχει πλήθος ληστειών σε τράπεζες.

Το 2009 μάλιστα είχε γράψει ένα βιβλίο με την ιστορία του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δύσκολα παιδικά χρόνια μέσα στα γεμάτα εγκληματικότητα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος υποστήριξε τα τελευταία χρόνια πως είχε γυρίσει την πλάτη του στο έγκλημα, εγκαταλείποντας τις παράνομες δραστηριότητες του, ωστόσο η Αστυνομία πιστεύει πως ήταν ο εγκέφαλος μεγάλης ληστείας το 2010, στη διάρκεια της οποίας ένας αστυνομικός σκοτώθηκε.

Το 2011 μπήκε εκ νέου στη φυλακή, καθώς δεν τήρησε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί με παλαιότερες ετυμηγορίες του δικαστηρίου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης