Με στόχο να σταματήσει η ρύπανση των θαλασσών και των ακτών, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε νέους κανόνες για την αντιμετώπιση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης οι οποίοι συζητήθηκαν και θα τεθούν σε ψήφισμα κατά την τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο αύριο, Τετάρτη. 

Όπως σημειώνει η επιτροπή του ΕΚ, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, μαζί με τα απόβλητα που προέρχονται από την αλιεία, αντιπροσωπεύουν το 70% της θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε χρόνο, μεταξύ 4.8 και 12.7 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιδρύματος «Ellen Macarthur», οι ωκεανοί θα μπορούσαν να περιέχουν περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια μέχρι το 2050.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πλαστικά απόβλητα στον ωκεανό επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή. Τα ζώα κολλάνε στα μεγαλύτερα σκουπίδια και μπερδεύουν τα μικρά κομμάτια του πλαστικού με τα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την τοξικότητα τους και να τους κοστίσει τη ζωή. Οι άνθρωποι καταναλώνουν αυτό το πλαστικό που βρίσκεται στην τροφική αλυσίδα. Επιπλέον, τα θαλάσσια απορρίμματα προκαλούν οικονομικές απώλειες στις περιοχές που εξαρτώνται από τη θάλασσα και την παραγωγή γενικά: μόνο το 5% της αξίας των πλαστικών δοχείων παραμένει στην οικονομία. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στα σκουπίδια, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια κυκλική προσέγγιση.

Ο ευκολότερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι με την απομάκρυνση των πλαστικών από τον ωκεανό. Στις προτάσεις της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητεί την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, για τις οποίες υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Σε αυτή τη λίστα βρίσκουμε εννέα προϊόντα: μαχαιροπίρουνα και πλάκες, βαμβακερά επιχρίσματα, καλαμάκια, καρφιά και μπαλόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος πρόσθεσαν στον κατάλογο των απαγορευμένων προϊόντων τις πλαστικές σακούλες και άλλες πλαστικές συσκευασίες.

Εξάλλου, το Βελγικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει επίσης να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικών δοχείων και δοχείων για φαγητό και ποτά, να υποχρεωθούν οι εταιρείες συσκευασίας να αναλάβουν τα έξοδα παραλαβής και καθαρισμού της ρύπανσης.

Όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 27% της θαλάσσιας ρύπανσης, η έκθεση της επιτροπής ζητά από τους παραγωγούς να καλύψουν τα έξοδα διαχείρισης αυτών των αποβλήτων, τα οποία πρέπει να επιστραφούν στην ξηρά προκειμένου να συλλεχθούν και να υποστούν επεξεργασία.

Ν. Μαριάς: Δημιουργούν πρόβλημα στην ανθρώπινη υγεία, μολύνουν τις θάλασσες μας, όμως η μετάβαση, πρέπει να είναι σταθμισμένη

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα πριν την ψηφοφορία τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς (ECR), υπογραμμίζοντας πως τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον.

«Δημιουργούν πρόβλημα στην ανθρώπινη υγεία, μολύνουν τις θάλασσες μας, οι οποίες πλέον είναι γεμάτες πλαστικά, υπονομεύουν όλο τον θαλάσσιο πλούτο κι αυτό, φυσικά, είναι κάτι που ανησυχεί όλους μας, και ιδιαίτερα εμάς, μια και στην Ελλάδα έχουμε καθαρές θάλασσες και θέλουμε να έχουμε καθαρές θάλασσες και στο μέλλον, μια και ο τουρισμός αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία για την πατρίδα μας» εξήγησε, θεωρώντας λογικό στόχο την απαγόρευση συγκεκριμένων πλαστικών μιας χρήσης με συγκεκριμένες ενέργειες. «Η μετάβαση, βεβαίως, πρέπει να είναι σταδιακή, να είναι σταθμισμένη, και να έχουμε ισορροπία στις παρεμβάσεις μας» τόνισε ο κ. Μαριάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης