Γαλλία: Το υγειονομικό πάσο θα μετατραπεί σε «εμβολιαστικό πάσο»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021, 04:24
Γαλλία: Το υγειονομικό πάσο θα μετατραπεί σε «εμβολιαστικό πάσο»

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων πρόσβασης με το υγειονομικό πάσο, για να αντιμετωπίσει την παραλλαγή Όμικρον, «που θα γίνει κυρίαρχη από τις αρχές του 2022».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου υγειονομικής άμυνας, που συγκλήθηκε για να εξετάσει τα μέτρα μπροστά στο πέμπτο κύμα της Covid-19 και της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Η παραλλαγή Όμικρον, της οποίας η ταχύτητα διασποράς είναι «ραγδαία γύρω μας στην Ευρώπη», «θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε βαθμό που θα γίνει κυρίαρχη από τις αρχές του 2022» στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Συνεπώς, το υγειονομικό πάσο θα μετατραπεί στις αρχές του έτους σε ένα «εμβολιαστικό πάσο», που δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί παρά μόνο εάν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί πλήρως (ή εάν έχει αναρρώσει από την Covid) και έχει λάβει μια αναμνηστική δόση και όχι πλέον με ένα απλό αρνητικό τεστ.

«Πλέον, μονάχα ο εμβολιασμός θα είναι έγκυρος στο πάσο», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υγειονομικής άμυνας.

Η επίδειξη του υγειονομικού πάσου ζητείται, μεταξύ άλλων, σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, χώρους θεάματος, μουσεία.

Αυτό το μέτρο θα αποτελέσει αντικείμενο ενός νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί στις αρχές Ιανουαρίου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τη βούληση να «αυστηροποιηθούν οι όροι ελέγχου και κυρώσεων εναντίον των πλαστών πάσων», υπογράμμισε ο Ζαν Καστέξ.

«Δεν είναι πλέον αποδεκτό η άρνηση κάποιων εκατομμυρίων Γάλλων να εμβολιαστούν να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μιας ολόκληρης χώρας…», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Αναλαμβάνουμε να επιβάλουμε περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, διότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων μας έχουν γεμίσει, κυρίως, από ανεμβολίαστους ανθρώπους», εξήγησε ο Καστέξ.

Επιπλέον, το διάστημα για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης θα μειωθεί στους τέσσερις μήνες από πέντε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης είπε, επίσης, ότι τα μεγάλα πάρτι σε δημόσιους χώρους και τα πυροτεχνήματα θα απαγορευτούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συνέστησε οι πολίτες, ακόμα κι εμβολιασμένοι, να κάνουν ένα σελφ τεστ προτού συναντηθούν στα πρωτοχρονιάτικα πάρτι.

Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στη Γαλλία, από την αρχή της πανδημίας, από τον πληθυσμό των 67 εκατομμυρίων κατοίκων. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο.

 

Ο πρόεδρος Μακρόν ακυρώνει το ταξίδι του στο Μάλι εξαιτίας της Covid

Ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την Παρασκευή το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Μαλί για να συναντήσει τον μεταβατικό πρόεδρο και να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με τα γαλλικά στρατεύματα, λόγω της κρίσης της Covid-19, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Αυτή η απόφαση ελήφθη για λόγους συνέπειας μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε εθνικό επίπεδο και της διεθνούς ατζέντας του προέδρου και υπό την ανησυχία να μην εκτεθεί η στρατιωτική δύναμή μας σε μια στιγμή επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης στη μητροπολιτική» Γαλλία, επισημαίνει το Ελιζέ.

Η ανακοίνωση της ακύρωσης έγινε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υγειονομικής άμυνας, που συγκλήθηκε για να εξετάσει νέα μέτρα μπροστά στο πέμπτο κύμα της Covid-19 και της παραλλαγής Όμικρον.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021, 04:24