Γαλλία: Το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 14:21
Γαλλία: Το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, την οποία προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξετάζεται από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα. 

Παράλληλα, τα εργατικά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει νέες απεργίες και διαδηλώσεις. Ο επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δεσμεύθηκε οι κινητοποιήσεις «να συνεχιστούν έως την απόσυρση» της μεταρρύθμισης.

Κατά την 51η ημέρα του κινήματος, το οποίο ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου, τα συνδικάτα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (CGT, FO, CFE-CGC και άλλα) ελπίζουν σε «μέγιστη κινητοποίηση» και προβλέπουν «να συνεχίσουν και να εντείνουν τις ενέργειες».

Αναμένοντας πιθανά «βίαια επεισόδια και ταραχές», ο διοικητής της αστυνομίας Ντιντιέ Λαλεμάν ανακοίνωσε ότι «θα κινητοποιήσουμε σημαντικά ανθρώπινα και υλικά μέσα», ενώ παράλληλα ζήτησε «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.

Η ένταση οξύνθηκε αυτήν την εβδομάδα με διακοπές ρεύματος, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το συνδικάτο CGT- Energie, κάποια μέλη του οποίου τέθηκαν υπό κράτηση για μικρό χρονικό διάστημα.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έπειτα από μια επιστροφή σχεδόν στην κανονικότητα τις τελευταίες ημέρες, θα υπάρξουν εκ νέου προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων (SNCF) και των RATP στο Παρίσι, κυρίως στο μετρό.

Μόλις υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο τα δύο νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα πάνε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των εργατικών και εργοδοτικών συνδικάτων για το σημείο «κλειδί» της μεταρρύθμισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 15:07