Η Γαλλία απέρριψε την Κυριακή τα δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν προσφέρει παραχωρήσεις σχετικά με το ιρλανδικό backstop, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Αυτά (τα δημοσιεύματα) είναι αβάσιμα… Η γαλλική θέση είναι εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η συμφωνία για την αποχώρηση δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη» επεσήμανε αξιωματούχος από το Ελιζέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα «The Times» έγραψε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η Γαλλία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να παράσχουν εγγυήσεις σχετικά με το ιρλανδικό backstop κι ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει μαλακώσει τη στάση του «για να συμβάλει σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από την Ε.Ε. προκειμένου να βοηθήσει στο να περάσει η συμφωνία αποχώρησης».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επιδιώκει αλλαγές στο πλέον αμφιλεγόμενο σημείο της συμφωνίας εξόδου, τον μηχανισμό ασφαλείας στα ιρλανδικά σύνορα (backstop), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα μετά το Brexit.

Η Μέι σχεδιάζει να μιλήσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητώντας αλλαγές στη συμφωνία της με την Ε.Ε. για την αποχώρηση, αφότου υπέστη ήττα σε μια συμβολική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, που ενέτεινε τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία σε 40 ημέρες, οπότε η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης