Μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε πορείες για το κλίμα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ορισμένοι εκ των οποίων φόραγαν κίτρινα γιλέκα.

Κινητοποιήσεις προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 120 πόλεις της Γαλλίας στο πλαίσιο μιας έκκλησης, σε παγκόσμια κλίμακα, δεκάδων ΜΚΟ και συνδικαλιστικών ενώσεων, με αφορμή τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24) που διεξάγεται στην Πολωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι, 25.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φόραγαν κίτρινα γιλέκα, διαδήλωσαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ. Η αστυνομία κάνει λόγο για 17.000 ανθρώπους στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Γιλέκα κίτρινα, Γιλέκα πράσινα, εκφράζουμε την ίδια οργή» φώναζαν οι συμμετέχοντες.

Όπως έγινε και σε άλλες πόλεις, η διαδρομή που θα ακολουθούσαν οι «πράσινοι» διαδηλωτές τροποποιήθηκε για να μην συναντηθούν με τους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα. Οι διοργανωτές, ωστόσο, αρνήθηκαν να ματαιώσουν την πορεία τους, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και άλλοι πολιτικοί ή οργανώσεις όπως η WWF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έκρηξη του κλίματος όπως η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων είναι τα δύο συμπτώματα ενός ίδιου μοντέλου ανάπτυξης που καταστρέφει το περιβάλλον όπως φθείρει τις γυναίκες και τους άνδρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό, που έδωσε το «παρών» στη διαδήλωση στο Παρίσι.

Στη Λιόν, 7.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη νομαρχία, «τουλάχιστον 10.000» σύμφωνα με τους οργανωτές, κατέκλυσαν τους δρόμους, δεκάδες εξ αυτών με «κίτρινα γιλέκα».

«Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ τέλους του κόσμου και τέλους του μήνα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διαδηλωτής Πιερίκ Χαρτμάν.

Στη Μασσαλία, στο πλευρό χιλιάδων διαδηλωτών υπέρ του κλίματος βρέθηκαν «κίτρινα γιλέκα».

Πίσω από πολλά κίτρινα και πράσινα πλακάτ, ο κόσμος ζητούσε «μια οικολογική και αλληλέγγυα μετάβαση». «Η πορεία μας είναι των πολιτών και ανοικτή σε όλους, πολλά «κίτρινα γιλέκα» θέλουν να αλλάξουν το σύστημα», σύμφωνα με τον Μπορίς Καλέν, έναν εκ των διοργανωτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης