Εγγυήσεις ότι θα αποχωρήσει από την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, ζήτησε την Παρασκευή η Γαλλία από τον ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι αυτό είναι επιβεβλημένο «για λόγους όχι μόνο ηθικούς αλλά και αποτελεσματικότητας» της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Πώς κάποιος που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο σφαγιασμό ενός λαού, θα μπορέσει να τον ενώσει;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, λίγη ώρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο σχέδιο ειρήνευσης για τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο εξακολουθεί να ασκεί την διακυβέρνηση ο Μπασάρ αλ Άσαντ, μια αληθινή και διαρκής συμφιλίωση ανάμεσα στον πληθυσμό και το συριακό κράτος μοιάζει άπιαστη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ο κ. Φαμπιούς ζήτησε να αρχίσει «μια αποτελεσματική πολιτική μετάβαση που σημαίνει την παράδοση σε μια μεταβατική κυβέρνηση όλων των εκτελεστικών εξουσιών, κυρίως τον έλεγχο επί του στρατού και του μηχανισμού των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το προβλέπει η Ανακοίνωση της Γενεύης».

Επιπλέον, ο κ. Φαμπιούς τόνισε πως η ιδέα ότι ο Άσαντ θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές είναι «απαράδεκτη για εμάς» και σημείωσε ότι αντίθετα με την αντιπολίτευση, η συριακή κυβέρνηση δεν μοιάζει να θέλει να διεξαγάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση καλεί τον ΟΗΕ να προετοιμάσει εντός χρονικής προθεσμίας ενός μήνα «επιλογές» ώστε να εγκατασταθεί επί του πεδίου στη Συρία ένας «μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης» της κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας καλεί επίσης τον Οργανισμό να φροντίσει να συναντηθούν «αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016».

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην Ανακοίνωση της Γενεύης» του Ιουνίου του 2012 σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και «επικυρώνει τις διακηρύξεις της Γενεύης».

Το κείμενο επαναλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη τον οποίο κατήρτισαν οι μεγάλες δυνάμεις στις συναντήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Πέραν των διαπραγματεύσεων αντιπολίτευσης-καθεστώτος και την κήρυξη εκεχειρίας, ο οδικός χάρτης της Βιέννης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 18 μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης