Το απόλυτο κομφούζιο δείχνουν τα δύο πρώτα exit poll τα οποία έγιναν γνωστά στις 20.47 ώρα Ελλάδος, από δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, το IPSOS και το HARRIS. Σύμφωνα με το πρώτο ο Μακρόν περνάει στον δεύτερο γύρο αλλά αναμένεται θρίλερ για τον δεύτερο υποψήφιο, αφού ισοβαθμούν οι Λεπέν της ακροδεξιάς με τον Φιγιόν της συντηρητικής δεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη πιο συγκεχυμένο είναι το exit poll του HARRIS, σύμφωνα με το οποίο ο Μακρόν και η Λεπέν, ισοβαθμούν με 22% και έπονται οι Φιγιόν και Μελανσόν.

Νεότερη προσέγγιση του αποτελέσματος με τις πρώτες διορθώσεις στις 20.50 ώρα Ελλάδος καταλήγει πως οι τρεις πρώτοι είναι ο Μακρόν, έπεται η Λεπέν και η έκπληξη είναι ότι ακολουθεί ο Μελανσόν. Ο Φιγιόν της συντηρητικής δεξιάς περνάει στην τέταρτη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τέτοιο κομφούζιο όσον αφορά τον δεύτερο και τον τρίτο, η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίζει στις 23.00 ώρα Ελλάδος.

Χαρακτηριστικό είναι το exit poll στις 21.15 ώρα Ελλάδος, του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 που έδωσε διορθωμένο exit poll με απόλυτη ισοπαλία μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν στο 23%. Η νύχτα θα είναι μεγάλη.

O Φιγιόν και ο Αμόν καλούν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν Μακρόν

Περίπου μια ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit poll, ο υποψήφιος της Γαλλικής συντηρητικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν και ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν, κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο τον Μακρόν για να αποκλείσουν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.

Κατόπιν τούτου, οι συσχετισμοί στον δεύτερο γύρο είναι ξεκάθαροι. Ο Μακρόν θα συγκεντρώσει ψήφους από τις δεξαμενές της γαλλικής Κεντροδεξιάς συνολικά και του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ η Λεπέν δεν διαθέτει εφεδρικές δεξαμενές ψηφοφόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης