Γαλλικές εκλογές: Το στοίχημα του Μακρόν

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017, 09:56
Γαλλικές εκλογές: Το στοίχημα του Μακρόν
Περίπου 47 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφίζουν εκ νέου μόλις ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές για να επιλέξουν τους βουλευτές της νέας γαλλικής Βουλής. Στον πρώτο γύρο αυτής της αναμέτρησης αναμετρούνται 7.877 υποψήφιοι σε 577 περιφέρειες. Το εκλογικό σύστημα προβλέπει δύο γύρους εκλογικής αναμέτρησης όπου στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν κατά κανόνα οι δύο πρώτοι νικητές κάθε περιφέρειας από τον πρώτο. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη επικράτηση του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το περίφημο «Η Δημοκρατία εν κινήσει». Οι αναλυτές ως τόσο επισημαίνουν πως το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πόσο άνετη θα είναι αυτή η επικράτηση. Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι δημοσκοπήσεις στο τέλος και του δευτέρου γύρου ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία η οποία θα του επιτρέψει να μεθοδεύσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. Αυτά ως προς τις δημοσκοπήσεις.Το ζήτημα είναι τι ποσοστά θα αγγίξουν και τα άλλα κόμματα γιατί όπως φαίνεται οι Ρεπουμπλικανοί δηλαδή η κεντροδεξιά αναμένεται να συγκεντρώσει ένα 22% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνικό Μέτωπο» φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ένα 17% σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra Steria που διεξήχθη στις 7 και 8 Ιουνίου.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά επίσης το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώσει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν και το κόμμα του. Όσο αφορά το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Le Monde δεν τρέφει αυταπάτες. Βρίσκεται σε φάση διάλυσης και επαναπροσανατολισμού χωρίς τη δυναμικότητα που χρειάζεται για να πείσει τους πρώην ψηφοφόρους του.  Άλλωστε το 70% των υποψηφίων για μια βουλευτική έδρα του κόμματος του προέδρου Μακρόν προέρχονται από την κεντροαριστερά δηλαδή από τους κόλπους του σοσιαλιστικού κόμματος.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09.00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας

Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από τις 21.,00 ώρα Ελλάδας οπότε και κλείνουν οι κάλπες στη Γαλλία. Η μεγάλη σιγουριά η οποία επικρατεί στην κοινή γνώμη για μια προεξοφλημένη νίκη του κόμματους του Μακρόν είναι πολύ σπάνιο να επηρεάσει αρνητικά τη συμμετοχή των Γάλλων πολιτών στον πρώτο αυτό γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το 70% των υποψηφίων για μια βουλευτική έδρα του κόμματος του προέδρου Μακρόν προέρχονται από την κεντροαριστερά

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, 11 από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση που κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 09.00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας


Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Νέων Τεχνολογιών, Μουνίρ Ματζουμπί κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκδήλωσης στο βόρειο Παρίσι, όπου είναι υποψήφιος τόνισε: «Θέλουμε μεγάλη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε τη Γαλλία τα πέντε επόμενα χρόνια».

Οι δημοσκόποι κάνουν λόγο για ρεκόρ αποχής

Ρεκόρ αποχής (48%) εκτιμούν οι δημοσκόποι πως θα σημειωθεί στις βουλευτικές εκλογές τονίζοντας πως σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους, δεν πρόκειται να πάει να ψηφίσει.

Στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση το 2012, η αποχή ήταν 42,78% γι' αυτό οι σχολιαστές μιλούν για ρεκόρ αποχής, ενώ αποδίδουν την τάση αυτή σε μια σχετική κούραση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από τη γενικευμένη πεποίθηση ότι «τα ζάρια έχουν πέσει» και είναι σίγουρη η πλατιά νίκη των υποψηφίων του Μακρόν.

Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις;


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο προκύπτει ένας γενικός μέσος όρος για τις επιδόσεις των κομμάτων στον πρώτο γύρο.

Έτσι έχουμε:

  1. Κόμμα Μακρόν 29 %-30%
  2. Ρεπουμπλικανοί ( κεντροδεξιά) 19 %- 22%
  3. Μαρίν Λεπέν- Εθνικό Μέτωπο 17%- 18%
  4. Αριστερά - Μελανσόν 11-12%
  5. Σοσιαλιστές 8%

Πληροφορίες από: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017, 10:08