Γαλλικές «φτερούγες» πάνω από το Μαρόκο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 18:29
Γαλλικές «φτερούγες» πάνω από το Μαρόκο
«Τα αποφασιστικά βήματα που κάνει το Μαρόκο καθημερινά προς τη δημοκρατία», χαιρέτισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου στη Ραμπάτ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το Βασίλειο του Μαρόκου ως χώρα της σταθερότητας και ηρεμίας».

«Το μήνυμα είναι απλό: Η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στο Μαρόκο», δήλωσε ο Ολάντ ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή.

«Η χώρα σας κάθε μέρα κάνει αποφασιστικά βήματα προς τη δημοκρατία», πρόσθεσε, επαινώντας την φροντίδα του Μαρόκου να εξασφαλίσει την «ενότητα» του με βάση «την αναγνώριση της ποικιλομορφίας του».

«Σίγουρα λοιπόν δεν πάνε όλα τόσο γρήγορα όσο μερικοί θα ήθελαν, υπάρχουν πάντα επικρίσεις, βελτιώσεις, και αυτό είναι δική σας ευθύνη. Καθήκον μας όμως είναι να σας συνοδεύσουμε», σημείωσε ο αρχηγός του κράτους.

Λέγοντας ότι το Μαρόκο εμφανίζεται «ως μια χώρα σταθερότητας και ηρεμίας», ο Φρανσουά Ολάντ απέτισε φόρο τιμής στη βούληση για μεταρρυθμίσεις του βασιλιά Μοχάμεντ του Δ'.

Επισήμανε ιδιαίτερα επίσης την υιοθέτηση, από το καλοκαίρι του 2011, ενός νέου Συντάγματος, στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, το οποίο εγγυάται ειδικότερα, την «ανοχή» και «αναγνωρίζει τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της ταυτότητας του Μαρόκου».

«Γνωρίζω επίσης, παρά την πρόοδο αυτή, ποιες εξακολουθούν να είναι οι προσδοκίες των Μαροκινών», πρόσθεσε ο Ολάντ. «Υπάρχει παντού ανυπομονησία. αλλά ξέρω ότι έχετε την βούληση να αντιμετωπίσετε και να πραγματοποιήσετε ότι έχετε υποσχεθεί στους Μαροκινούς», εκτίμησε.

Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Βασίλειο μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2012, «το Μαρόκο ελέγχει τη δική του αλλαγή, και αυτό δεν είναι εύκολο», σημείωσε, αναφερόμενος στις Αραβικές Ανοίξεις που «είναι πολλά υποσχόμενες και ταυτόχρονα εγκυμονούν κινδύνους».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αποκρούσουμε όλες τις απειλές», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στους πολλαπλούς δεσμούς και τη «βαθιά αγάπη» των Γάλλων για το βασίλειο.

«Έρχομαι εξ ονόματος όλης της Γαλλίας, για να σας πω πόσο περήφανος είμαι για τη σχέση με το Μαρόκο», τόνισε.

Αναφερόμενος στην παρουσία των Μαροκινών στρατιωτών στον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια των μεγάλων συγκρούσεων του περασμένου αιώνα, είπε ότι θα διασφαλίσει ότι το Μαρόκο «θα έχει στενό σύνδεσμο με τον εορτασμό» της εκατονταετηρίδας από τον πόλεμο του 14-18, και των 70 χρόνων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είπε επίσης ότι ένα Γαλλικό-Μαροκινό κοινοβουλευτικό φόρουμ θα δημιουργηθεί έως το τέλος του έτους.

«Ναι μας ενώνει στο παρελθόν, είναι όμως το παρόν και το μέλλον που μας συνασπίζει», τόνισε τέλος ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη
Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 18:30