Γκαμπόν: Σε κατάσταση πολιορκίας το κοινοβούλιο της χώρας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016, 22:25
Γκαμπόν: Σε κατάσταση πολιορκίας το κοινοβούλιο της χώρας
Διαδηλωτές, που αμφισβητούν τη νίκη του απερχόμενου προέδρου Αλί Μπονγκό στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, πυρπόλησαν το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

"Όλο το κτίριο έχει πάρει φωτιά" είπε ένας από αυτούς, που δήλωσε ότι ονομάζεται Γιανίκ. Μια μαυροκόκκινη αύρα διακρινόταν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας πάνω από το μέγαρο Λεόν-Μπα, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν σε αρκετή απόσταση.

Οι ταραχές ξέσπασαν λίγες ώρες νωρίτερα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της επανεκλογής του Μπονγκό με ποσοστό 49,80% έναντι 48,23% του αντιπάλου του, Ζαν Πινγκ. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να πλησιάσουν στην έδρα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Δημοσιογράφοι είπαν ότι είδαν στρατιώτες, αστυνομικούς των ειδικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και χωροφύλακες με κουκούλες να κλείνουν την κυκλοφορία σε έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες της πόλης, τοποθετώντας οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση.

Παρά τα δακρυγόνα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή ενώ κάποια έβαλαν φωτιά σε ελαστικά. "Ο Ζαν Πινγκ πρόεδρος" και "Μας κλέβουν τις εκλογές" φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πρωτεύουσα και καπνοί υψώνονταν από πολλές λαϊκές γειτονιές.
"Να φύγει από την εξουσία. Δεν έχουμε δυναστεία εδώ. Δεν είμαστε βασίλειο", φώναζε ένας διαδηλωτής αναφερόμενος στον Αλί Μπονγκό, τον γιο του πρώην προέδρου Ομάρ Μπονγκό Οντίμπα που ήταν πρόεδρος επί 42 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του και την εκλογή του γιου του, το 2009. "Θέλουμε να παρέμβει επισήμως η γαλλική κυβέρνηση για να προστατεύσει τον λαό της Γκαμπόν που θα σκοτωθεί από μισθοφόρους", συνέχισε ο ίδιος.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στο Πορτ-Ζεντίλ, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας όπου είχαν γίνει ταραχές και το 2009, όταν εξελέγη για πρώτη φορά ο Αλί Μπονγκό.

Οι γαλλικές αρχές ζήτησαν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών από όλα τα εκλογικά τμήματα της Γκαμπόν. "Οι συνθήκες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων είναι μια πηγή ανησυχίας.

Η Γαλλία επαναλαμβάνει ότι μέριμνά της είναι η διαφάνεια. Θεωρούμε αναγκαίο να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα όλων των εκλογών τμημάτων" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, επαναλαμβάνοντας ένα αίτημα που έχει ήδη διατυπωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ανησυχία για τις εξελίξεις στην Γκαμπόν εξέφρασε και η Ουάσινγκτον, ζητώντας από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016, 22:25