Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, ότι η χώρα του είναι αρκετά σταθερή ώστε να μπορεί να δεχθεί μακροπρόθεσμα πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η Γερμανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή μεταναστών που αναμένεται τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύω ότι σίγουρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε (στην εισροή) μισού εκατομμυρίου μεταναστών (ετησίως) για μερικά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιλαδημοκρατών στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, ίσως και περισσότερους», πρόσθεσε. Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα περίπου 800.000 μετανάστες.

Πάντως ο Γκάμπριελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας προκειμένου να εξοικονομηθούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεσμεύθηκε η γερμανική κυβέρνηση να προσφέρει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Την Κυριακή το βράδυ οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισαν να περιλάβουν ένα ποσό ύψους 3 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 για τους μετανάστες. Παράλληλα τα κρατίδια και οι κοινότητες θα λάβουν επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να κηρυχθούν ασφαλείς χώρες προέλευσης το Κόσοβο, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, και να διευκολυνθούν οι ευκαιρίες για «νόμιμη μετανάστευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να υποβληθούν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο τις επόμενες έξι εβδομάδες. Το υπουργικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με αυτά στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 15 Οκτωβρίου το πακέτο των νομοσχεδίων θα υποβληθεί προς ψήφιση στη Μπούντεσταγκ και μία ημέρα αργότερα στη Μπούντεσρατ.

Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εκτίμησε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Στην περίπτωση που ο εμφύλιος πόλεμος φτάσει στην παραλιακή Λαττάκεια, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες μάχες, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού. Η πλειονότητα εξ αυτών εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη. Επιπλέον μια περαιτέρω προέλαση του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να αυξήσει το κύμα των προσφύγων, προειδοποίησε ο ντε Μιστούρα.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν στο Βερολίνο. Η Σουηδία μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες στις οποίες επιθυμούν να φτάσουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης