Γκάμπριελ: Να σταματήσει η Σαουδική Αραβία να χρηματοδοτεί «εξτρεμιστικά» τζαμιά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015, 17:01
Γκάμπριελ: Να σταματήσει η Σαουδική Αραβία να χρηματοδοτεί «εξτρεμιστικά» τζαμιά
Η Σαουδική Αραβία πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί φονταμενταλιστικά τζαμιά στο εξωτερικό, τα οποία κατηγορούνται ότι τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό, δήλωσε την Κυριακή ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Ουαχαμπιτικά τεμένη χρηματοδοτούνται σ' όλον τον κόσμο» από τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag».

«Στη Γερμανία, πολυάριθμοι ισλαμιστές που θεωρούνται επικίνδυνοι προέρχονται απ' αυτές τις κοινότητες» πρόσθεσε.

Ο ουαχαμπισμός είναι ένα πολιτικο-θρησκευτικό κίνημα που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Αμπντούλ Ουάχαμπ, συνιδρυτή του σαουδαραβικού κράτους. Προωθεί μια αυστηρή εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ, όπως αυτή των μουσουλμάνων της πρώτης γενιάς.

Εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο, εμπνέονται από την ουαχαμπιτική σκέψη.

Ο Γκάμπριελ ζήτησε να αναληφθεί δράση εναντίον των σαλαφιστικών τζαμιών στη Γερμανία, για τα οποία είπε πως «δεν είναι λιγότερο επικίνδυνα από τους εξτρεμιστές της Δεξιάς».

«Θα εμποδίσουμε τη Σαουδική Αραβία να χρηματοδοτεί τα τζαμιά στη Γερμανία» τόνισε σήμερα στην «Welt am Sonntag» ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν.

Για τον Όπερμαν, ο ουαχαμπισμός προσέφερε μια «πλήρη ιδεολογία στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και συμβάλλει στη ριζοσπαστικοποίηση μετριοπαθών μουσουλμάνων σε άλλες χώρες. Είναι κάτι που δεν έχουμε ανάγκη και δεν το θέλουμε στη Γερμανία».

Οι δηλώσεις των ηγετών του SPD γίνονται μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τον Τύπο ενός εσωτερικού εγγράφου της BND, της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, που χαρακτηρίζει «παρορμητική» την εξωτερική πολιτική της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας. Το έγγραφο περιγράφει τη χώρα ως πηγή αστάθειας για την περιοχή.

Σύμφωνα με την BND, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αναγνωρισθεί ως «ηγέτης του αραβικού κόσμου» με τη βοήθεια μιας εξωτερικής πολιτικής που χαρακτηρίζεται από «μια ισχυρή στρατιωτική συνιστώσα και νέες περιφερειακές συμμαχίες».

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την Παρασκευή τις επικρίσεις της BND και υπογράμμισε τον σημαντικό διπλωματικό ρόλο της σαουδαραβικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015, 17:13