Γκάμπριελ: «Το Βερολίνο δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία για τον φυλακισμένο δημοσιογράφο»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, 02:30
Γκάμπριελ: «Το Βερολίνο δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία για τον φυλακισμένο δημοσιογράφο»
Στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τέθηκε το ερώτημα πώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να γνωρίζει ότι ο συλληφθείς δημοσιογράφος της εφημερίδας «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ είναι κατάσκοπος προτού καν δικαστεί από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Εάν η Τουρκία είναι πραγματικά ένα κράτος δικαίου όπως διατείνεται ο κύριος Ερντογάν, διερωτώμαι πώς εκείνος γνωρίζει ήδη και μπορεί να το λέει πριν από την έναρξη της δίκης ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ είναι τρομοκράτης και κατάσκοπος» ήταν η απάντηση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» όπου παραχώρησε συνέντευξη η οποία θα δημοσιευτεί αύριο.

Το Βερολίνο επισημαίνει επιπλέον ότι ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι ο Γιουτζέλ εργαζόταν ως κατάσκοπος της Γερμανίας είναι «απόλυτα αβάσιμος».

Το «Der Spiegel» έγραψε εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ προξενική πρόσβαση στον Γιουτζέλ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ τους την 4η Μαρτίου αλλά η Άγκυρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

«Θα ήταν απογοητευτικό εάν δεν μπορούσαμε πλέον να βασιζόμαστε στον λόγο του Τούρκου πρωθυπουργού» τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, 02:30