Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες την απόλυτη ασφάλεια από τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, απευθύνοντας έκκληση για εθνική ενότητα που θα λειτουργήσει ως η καλύτερη άμυνα μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν την χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και στοίχισαν την ζωή σε 15 ανθρώπους.

«Πουθενά στη γη δεν υπάρχουν πολιτικοί που μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο» υπογράμμισε ο Γκάουκ κατά τη διάρκεια μιας τελετής μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στο Μόναχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, εντούτοις, είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε εκ νέου: Αυτό είναι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών φορέων και μια κοινωνία των πολιτών σε επαγρύπνηση και δραστήρια. Αυτή είναι η καλύτερη κάλυψη ενάντια στις κυνικές σκέψεις των προσώπων που διαπράττουν βίαιες επιθέσεις».

Οι πέντε διαφορετικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν το διάστημα μεταξύ της 18ης Ιουλίου και 26ης Ιουλίου, την ευθύνη δύο εκ των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων και διέλυσαν οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι η Γερμανία είναι απρόσβλητη σε επιθέσεις όπως εκείνες που διέπραξε η τζιχαντιστική οργάνωση στη γειτονική Γαλλία.

Η φονικότερη εξ αυτών διαπράχθηκε στο Μόναχο, την 22α Ιουλίου, όταν ένας 18χρονος Γερμανοϊρανός άνοιξε πυρ και σκότωσε εννέα ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατέρας του είπε στην Bild am Sonntag ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δέχονται απειλές έκτοτε «η ζωή μας στο Μόναχο τελείωσε» τόνισε.

Ο Γιοάχιμ Γκάουκ επισήμανε ότι κατανοεί το λόγο που πολλοί Γερμανοί παραμένουν σε κατάσταση σοκ μετά τις επιθέσεις, έσπευσε ωστόσο να σημειώσει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να υποκύψει στους δράστες.

«Δεν θα μας αναγκάσουν να μισούμε, όπως εκείνοι μισούν» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης