Εκπρόσωπος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία με το Ισραήλ αργά το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από την ολοήμερη ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, που άρχισε το πρωί, όταν σπίτι στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ χτυπήθηκε από παλαιστινιακή ρουκέτα.

Ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε ότι με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες οργανώσεις που εδρεύουν στη Λωρίδα της Γάζας και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση περί ανακωχής από την ισραηλινή πλευρά. Ο ισραηλινός στρατός τείνει να μην επιβεβαιώνει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Οι βομβαρδισμοί και οι εκτοξεύσεις ρουκετών συνεχίζονταν και μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, πριν η έντασή τους να υποχωρήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκόπησαν στρατιωτικές αλλά και πολιτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς στον θύλακα, σε αντίποινα για το πλήγμα ρουκέτας που κατέστρεψε οίκημα στο κεντρικό Ισραήλ τραυματίζοντας επτά ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφείο του Ισμαήλ Χανίγια, κορυφαίου στελέχους της Χαμάς, ήταν ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν σε αεροπορική επιδρομή. Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, επλήγησαν επίσης τα κεντρικά γραφεία του κινήματος στην πόλη της Γάζας. Το κτήριο φέρεται να καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν θύματα.

Επίσης επλήγησαν δύο εγκαταστάσεις της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στο βορειοδυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας. Οι εγκαταστάσεις πιστεύεται πως είχαν εκκενωθεί.

Ακόμη επλήγη κτήριο στο κέντρο της Πόλης της Γάζας που ανήκει σε ασφαλιστική εταιρεία που συνδέεται άμεσα με τη Χαμάς. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, επρόκειτο για αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της ισλαμιστικής οργάνωσης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Δεκάδες ισραηλινοί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν σε όλο τον παραθαλάσσιο θύλακα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον επτά. Τα νοσοκομεία σε ολόκληρο τον θύλακα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πολυάριθμες ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, πριν ανακοινωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Στην πόλη Σντερότ (νότια), ένα σπίτι επλήγη απευθείας, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Πέραν των αεροπορικών βομβαρδισμών, αναφέρθηκαν επίσης συγκεντρώσεις ισραηλινών μονάδων κοντά στα σύνορα. Δύο ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένων αναπτύχθηκαν γύρω από τη Γάζα, ενώ επρόκειτο να κληθεί περιορισμένος αριθμός εφέδρων, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων.

Αποφασίστηκε επίσης να αποκλειστούν περιοχές και δρόμοι κοντά στο τείχος που χωρίζει την ισραηλινή επικράτεια από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης έφερε ξανά στο προσκήνιο τους φόβους περί νέας γενικευμένης αναμέτρησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τη νέα κλιμάκωση της βίας και προέτρεψε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δήλωσε εκπρόσωπός του σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο Χανίγια, ο γραμματέας του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, τόνισε σε ανακοίνωσή του νωρίτερα χθες ότι μπροστά στις «παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών» από μέρους «των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής», είναι σαφές πως «ο λαός μας δεν θα παραδοθεί και η ένοπλη αντίσταση θα αποκρούσει» τις ισραηλινές κινήσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να συντομεύσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ εξαιτίας της επίθεσης. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως «το Ισραήλ δεν θα το ανεχθεί αυτό, εγώ δεν θα το ανεχθώ αυτό. Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά σε αυτή την ποταπή επίθεση» και πρόσθεσε «θα κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να κάνουμε για να υπερασπίσουμε τον λαό μας και το κράτος μας».

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις άρχισαν καθώς μίλαγε ο Νετανιάχου. Ο Τραμπ από την πλευρά του καταδίκασε την παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα κι έκανε λόγο περί «απόλυτου δικαιώματος» του Ισραήλ να αμυνθεί.

Μέγας σύμμαχος του Νετανιάχου, ο Τραμπ του έκανε ένα προεκλογικό δώρο, επισημοποιώντας προ ημερών την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της ισραηλινής κυριαρχίας στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε διεθνές επίπεδο αυτή η νέα ρήξη του ενοίκου του Λευκού Οίκου με τη διεθνή συναίνεση.

Η νέα κλιμάκωση της βίας καταγράφηκε δύο εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ και ενώ ο Νετανιάχου — ο οποίος δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, αντιμέτωπος με έρευνες για διαφθορά — επικρίνεται διότι δεν αντιμετωπίζει με αρκετή σκληρότητα τη Χαμάς, ιδίως από τα δεξιά.

Η Λωρίδα της Γάζας, που έχει δοκιμαστεί σκληρά από τους πολέμους, την ανέχεια και τον ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό, έγινε θέατρο σφοδρών εχθροπραξιών και κλιμάκωσης της έντασης για νιοστή φορά.

Αυτή η κλιμάκωση καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν από την 30ή Μαρτίου, την επέτειο της έναρξης της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», της γενικευμένης κινητοποίησης με σκοπό ιδίως την καταγγελία του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Αναμένεται να γίνουν ογκώδεις διαδηλώσεις για την επέτειο.

Από τον Μάρτιο του 2018, τουλάχιστον 258 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, άλλοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες από τον θύλακα. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Πηγές: ΑΠΕ, dpa, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης