Στην πραγματοποίηση γενικής απεργίας, προχωρούν τα συνδικάτα στην Πορτογαλία, για την Πέμπτη 22 Μαρτίου, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί και η διοργάνωση απεργιακών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην πρωτεύουσα Λισαβόνα.

Αιχμή των συνδικάτων, είναι η αντίθεση στα μέτρα λιτότητας και περικοπών, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς διεθνούς δανεισμού από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, με την αγορά εργασίας να αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας και ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο είναι οι βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, η προσκείμενη στο κομμουνιστικό κόμμα της χώρας CGTP και τοUGT που πρόσκειται στους σοσιαλδημοκράτες, που όμως κρατάει αποστάσεις από την απεργία της Πέμπτης, την οποία αποκάλεσε: ως «ψευδο-γενική απεργία, χωρίς συγκεκριμένους σκοπούς».

Σημείο τριβής των δύο οργανώσεων, ήταν η μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, με το UGT να αποδέχεται διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ η CGTP, αρνήθηκε. Το Φεβρουάριο, η CGTP είχε κινητοποιήσει 300.000 απεργούς και εκτιμάται ότι αν ξεπεράσει το νούμερο αυτό την Πέμπτη, θα αυξήσει το διαπραγματευτικό της βάρος στην πολιτική ζωή της χώρας.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης