Το κύριο συνδικάτο της Βολιβίας ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση την Τετάρτη γενικής απεργίας σε υποστήριξη πορείας περίπου 1.000 Ινδιάνων του Αμαζονίου προς την Λα Πας, η οποία ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα μήνα σε διαμαρτυρία για σχέδιο κατασκευής οδικής αρτηρίας μέσω ενός φυσικού πάρκου.

Το συνδικάτο COB της χώρας καλεί σε 24ωρη γενική απεργία “σε υποστήριξη των ιθαγενών αδελφών μας και ταυτοχρόνως για να ζητήσουμε από τον πρόεδρο Έβο Μοράλες και την κυβέρνηση να ασχοληθεί μαζί τους αυτήν την εβδομάδα”, δήλωσε ο επικεφαλής του COB Νικανόρ Μπαλτάσαρ. Το συνδικάτο δεν μπορεί να μετάσχει στην πορεία “καθώς κάποιοι πολιτικοί μπορεί να επιζητήσουν να επωφεληθούν από αυτήν”, αλλά τη στηρίζει με την απεργία που κηρύσσει, προσέθεσε ο ίδιος. Το COB καταδίκασε εξάλλου τη στάση της κυβέρνησης και σημείωσε ότι μετά την Τετάρτη θα εξετάσει κι άλλους τρόπους υποστήριξης της διαμαρτυρίας αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ινδιάνοι ξεκίνησαν την πορεία τους στις 15 Αυγούστου από το Τρινιδάδ, στη βόρεια Βολιβία, και έχουν ήδη διανύσει σχεδόν τη μισή απόσταση των 600 χιλιομέτρων που προγραμματίζουν να κάνουν ως την πρωτεύουσα. Οι περίπου 1.000 ιθαγενείς που μετέχουν στην πορεία αναγκάστηκαν να σταματήσουν για έξι ημέρες στο Λιμονσίτο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, λόγω οδοφράγματος που είχαν φτιάξει οι μετέχοντες σε αντιδιαδήλωση και μιας ζώνης φρούρησης που έστησε η αστυνομία για να αποφευχθούν βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νταβίντ Τσοκεουάνκα, ο οποίος είναι επίσης Ινδιάνος της φυλής των Αϊμάρα, την επανάληψη του διαλόγου με τους μετέχοντες στην πορεία, έπειτα από περίπου έξι συναντήσεις με υπουργούς για έναν μήνα οι οποίες δεν απέφεραν καρπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης