Γενς Σπαν: Εντός του μήνα το 70-80% των κρουσμάτων στη Γερμανία θα είναι της παραλλαγής Δέλτα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, 15:18
Γενς Σπαν: Εντός του μήνα το 70-80% των κρουσμάτων στη Γερμανία θα είναι της παραλλαγής Δέλτα

Το 70-80% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία θα αφορά έως το τέλος του μήνα την παραλλαγή Δέλτα, εκτίμησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ζήτησε να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί.

Την ίδια ώρα, για «απολύτως ανεύθυνη» στάση της UEFA έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στα γεμάτα στάδια για τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στο Λονδίνο. «Η UEFA είναι υπεύθυνη για τον θάνατο πολλών ανθρώπων» δήλωσε σε δραματικό τόνο ο αρμόδιος για θέματα Υγείας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ήδη στη Γερμανία η παραλλαγή Δέλτα αφορά τα μισά κρούσματα κορωνοϊού και αναμένεται σύντομα να επικρατήσει της παραλλαγής Άλφα, η οποία έως τώρα ήταν η κυρίαρχη. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τους υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμού» τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το 55% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 37,3%.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στις «περιοχές παραλλαγών» και επιβαρύνονται με αυστηρούς κανονισμούς καραντίνας, ακόμη και για τους εμβολιασμένους, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύντομα θα «υποβαθμιστούν» στην κατηγορία των περιοχών «μεγάλου αριθμού κρουσμάτων». Αυτό θα συμβεί, διευκρίνισε, όταν το ποσοστό της παραλλαγής Δέλτα θα περιοριστεί περίπου στο 70-80% του συνόλου των κρουσμάτων.

Ο κ. Σπαν διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργία των σχολείων την ερχόμενη σχολική χρονιά και κάλεσε τα κρατίδια να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου τα παιδιά να παραμείνουν στις τάξεις όσο το δυνατόν περισσότερο. «Τα παιδιά αποτελούν την ύψιστη ευθύνη μας» συμπλήρωσε και ζήτησε την εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού στις σχολικές αίθουσες, διαβεβαιώνοντας ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα στηρίξει οικονομικά τις τοπικές αρχές.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Ζεεχόφερ επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζεται εκ νέου κλείσιμο των συνόρων για την πανδημία, ωστόσο συνεχίζονται οι έλεγχοι στα σύνορα, τόσο λόγω της μετανάστευσης όσο και της ενδεχόμενης απειλής για τρομοκρατία. Στα αεροδρόμια, διευκρίνισε, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς εκεί υπάρχει «πλήρης έλεγχος», με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία να βεβαιώνει ότι όλοι οι επιβάτες έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο έντυπο εισόδου και είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ. «Όποιος μπαίνει στη χώρα πρέπει να περιμένει ότι θα ελεγχθεί» προειδοποίησε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, 15:28