Ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας Μπάτσο Αχαλάια υπέβαλε την Πέμπτη παραίτησή του, μετά τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια κρατουμένων σε φυλακή του Τμπιλίσι.

«Αισθάνομαι ηθική και πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι αποτύχαμε να εξαλείψουμε αυτήν την αποτροπιαστική πρακτική (σ.σ. τα βασανιστήρια). Γι αυτό υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο», αναφέρει ο Αχαλάια σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη ένα κανάλι της αντιπολίτευσης, το TV9, μετέδωσε ένα βίντεο στο οποίο ένας μισόγυμνος κρατούμενος της φυλακής αρ. 8 του Τμπιλίσι εικονίζεται να κλαίει και να εκλιπαρεί για έλεος προτού τον βιάσουν με ένα γκλομπ.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε αμέσως ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» σε τέτοιου είδους φαινόμενα και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν άμεσα αστυνομικοί στις φυλακές της χώρας.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ιταλός Ρικάρντο Μιλιόρι, δήλωσε «σκανδαλισμένος» από την υπόθεση και κάλεσε τις αρχές να προσάγουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη. «Συγκλονίστηκα από τη συμπεριφορά (των δεσμοφυλάκων) στη φυλακή αρ. 8 και αναμένω ότι όσοι διέπραξαν αυτά τα βασανιστήρια θα δικαστούν, όπως και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που επέτρεψαν να γίνεται κάτι τέτοιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μιλιόρι. «Είναι τρομακτικό να βλέπεις μια τέτοια απάνθρωπη μεταχείριση, όπου και αν γίνεται στον κόσμο, όπως θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα στενάχωρο να βλέπουμε κάτι τέτοιο σε μια χώρα μέλος του ΟΑΣΕ», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας στο Τμπιλίσι τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης Σάλος στη Γεωργία από τη σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 05:22

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης