Το Κρεμλίνο θεωρεί ‘απαράδεκτες ‘ τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσικής κυβέρνησης παρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού της Γεωργίας Rustavi -2 κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτική εκπομπής.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά αυτή «μεγάλη ντροπή για τους Γεωργιανούς», ενώ επισήμανε ότι «όλη η ηγεσία της Γεωργίας και ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές και ο πρόεδρος της Βουλής, καταδίκασαν αυτή την επίθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, Κυριακή, ο δημοσιογράφος Γκιόργκι Γκαμπούνια, κατά τη διάρκεια της ζωντανής του εκπομπής με τον τίτλο Post Scriptum, η οποία μεταδίδεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Rustavi-2, μιλώντας στα ρωσικά, χρησιμοποίησε προσβλητικές εκφράσεις κατά του προέδρου Πούτιν και του ρωσικού λαού. Συγκεκριμένα ο Γκαμπούνια αποκάλεσε τους Ρώσους που πηγαίνουν για διακοπές στην Γεωργία σκλάβους και τους ζήτησε να φύγουν από την χώρα, ενώ χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις κατά του προέδρου Πούτιν.

Μετά από αυτό γύρω από το κτίριο του καναλιού συγκεντρώθηκαν 200 άτομα, τα οποία ζητούσαν την απόλυση του Γκαμπούνια και του διευθυντή του Rustavi -2 Νίκι Γκαράμι, όπως και την άσκηση δίωξης εναντίον τους. Η διεύθυνση του καναλιού ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας η οποία έσπευσε επιτόπου για να αποτρέψει επεισόδια βίας. Αργά χθες το βράδυ το κανάλι διέκοψε την μετάδοση του, η οποία ξανάρχισε σήμερα το πρωί.

Η διεύθυνση του Rustavi-2, με ανακοίνωσή της ζήτησε συγνώμη για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος Γκαμπούνια, επισημαίνοντας ότι παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας του καναλιού και πως το ζήτημα θα συζητηθεί από το αρμόδιο όργανο δεοντολογίας του σταθμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την συμπεριφορά του δημοσιογράφου καταδίκασε η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, η οποία δήλωσε ότι ο πατριωτισμός δεν είναι να υπερασπίζεσαι την αποσταθεροποίηση και τις ταραχές, όπως και ότι η διαίρεση της χώρας σε δύο στρατόπεδα, η υποκίνηση σε αντιπαράθεση και η υπόθαλψη της έντασης στην περιοχή είναι ανεπίτρεπτη. Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Μαμούκα Μπαγκτάντζε χαρακτήρισε τα όσα ελέχθησαν από τον παρουσιαστή «απροκάλυπτη προβοκάτσια». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας. Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ότι «ο φανατισμός και η υστερία» κάνουν κακό «στον πόλεμο κατά του ρωσικού ιμπεριαλισμού και της κατοχής».

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται δύο εβδομάδες, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, όταν ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ μίλησε, από την έδρα του προέδρου της βουλής, στα ρωσικά, κατά τη διάρκεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία. Τότε η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι είχε επικρίνει την Μόσχα για τις ταραχές που ακολούθησαν, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν τραυματισθεί δεκάδες διαδηλωτές και δημοσιογράφοι, κάνοντας λόγο για υποστηρικτές της Μόσχας στην Γεωργία τους οποίους η Ρωσία χρησιμοποιεί ως «πέμπτη φάλαγγα».

Η Μόσχα, αντιδρώντας στα επεισόδια που έγιναν κατά της παρουσίας του Ρώσου βουλευτή, αποφάσισε να διακόψει την απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Γεωργία, πλήττοντας έτσι την τουριστική βιομηχανία της χώρας την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνου περίπου 1 εκατομμύριο Ρώσοι. Εν συνεχεία αποφάσισε να θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές γεωργιανών κρασιών, που είναι αρκετά δημοφιλή στην Ρωσία, πλήττοντας περαιτέρω την οικονομία της μικρής αυτής χώρας του Καυκάσου που, ως σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης