Γερμανοί Πράσινοι: Για την «Τζαμάικα» θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις Ευρωζώνης και Γερμανίας για την ελάφρυνση του χρέους

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017, 15:16
Γερμανοί Πράσινοι: Για την «Τζαμάικα» θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις Ευρωζώνης και Γερμανίας για την ελάφρυνση του χρέους
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε στον πρώτο κύκλο των διαβουλεύσεων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα», σε συζήτηση όμως η οποία είχε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη. Σε κανένα από τα συνολικά οκτώ κείμενα των διερευνητικών συζητήσεων δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι το θέμα δεν θα συμπεριληφθεί ούτε στην ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών των επόμενων εβδομάδων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε υψηλόβαθμη πηγή των Χριστιανοδημοκρατών, συζήτηση επ' αυτού «δεν θα ήταν ούτε προς το δικό μας συμφέρον και ούτε προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ερωτηθείς αντιπρόσωπος των Πρασίνων πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που το θέμα τεθεί από τους Φιλελεύθερους, απάντησε πως και για τη "Τζαμάικα" θα ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ευρωζώνης και συνεπώς και της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους.

Βέβαια, το ζήτημα του χρέους θα τεθεί στις συνομιλίες κατά έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω των ευρωπαϊκών θεμάτων. Μιλώντας την Παρασκευή στο περιθώριο των διαβουλεύσεων προς τους δημοσιογράφους και κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Μακρόν, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει κοινές γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης ή της περαιτέρω εμβάθυνσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Η στήριξη των Φιλελευθέρων θα αφορά και γαλλογερμανικές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεν θα μοιράζονται την ευθύνη και τα ρίσκα. «Η δημοσιονομική ανεξαρτησία των μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αντί να μειωθεί», σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017, 15:17