Οι αρχές της Γερμανίας διεμήνυσαν σήμερα ότι θα κατάσχονται τα δελτία ταυτότητας Γερμανών ριζοσπαστών ισλαμιστών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις εκεί.

Η Γερμανία, όπως και πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ, πασχίζει να αποτρέψει το ενδεχόμενο ένα κύμα επίδοξων τζιχαντιστών, πολλοί εκ των οποίων είναι έφηβοι, να ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, που πλέον ελέγχει τεράστιες εκτάσεις της συριακής και της ιρακινής επικράτειας. Οι αρχές λένε πως φοβούνται ότι θα επιστρέψουν εμπειροπόλεμοι, σκληρότεροι και γεμάτοι μίσος για τη Δύση και ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 450 πρόσωπα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με προορισμό τη Συρία και περίπου 150 έχουν επιστρέψει. Πολλοί αντιμετωπίζουν έρευνες των αρχών σε βάρος τους.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η Γερμανία μπορεί να κατασχέσει τα διαβατήρια υπηκόων της, ώστε να μη βγαίνουν από τη χώρα, αλλά όχι τα δελτία ταυτότητας τα οποία κάθε πρόσωπο οφείλει να έχει μαζί του πάντοτε.

Οι ταυτότητες αρκούν για τους υπηκόους της Γερμανίας ώστε να εισέρχονται σε κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ—αλλά και στην Τουρκία, από όπου οι επίδοξοι τζιχαντιστές μπορούν εύκολα να περάσουν στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τις αρχές στα 16 ομόσπονδα κρατίδια να δοθεί στις αρχές η δυνατότητα να κατάσχουν τα δελτία ταυτότητας και να εκδίδουν ένα προσωρινό έγγραφο, το οποίο δεν θα επαρκεί για να ταξιδέψει κανείς.

Τα κρατίδια συμφώνησαν επίσης να εντείνουν το συντονισμό τους και την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τους ισλαμιστές στη Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης