«Η Ομοσπονδία Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) συγχαίρει, ο Γκάμπριελ υπακούει. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) παραμένει στο θέμα της εμπορικής πολιτικής στον δρόμο του λόμπι των μεγάλων ομίλων επιχειρήσεων. Χάθηκε μια ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης υπέρ της κοινωνικής πολιτικής και προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για μια σαφή ρήξη με το σοσιαλδημοκρατικό ήθος» είπε ο συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπεντ Ρίξινγκερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) μετά το χθεσινό «ναι» στην εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά (CETA), στο μικρό συνέδριο του SPD στο Βόλφσμπουργκ.

Ο πρόεδρος του SDP Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έπεισε τελικά τους συνέδρους να ψηφίσουν ναι στη συμφωνία CETA. Το αποτέλεσμα καθιστά έτσι ισχυρότερο τον Γκάμπριελ στο κόμμα του, διότι επικρατώντας των αντιπάλων του η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία στις εθνικές εκλογές του 2017 ενισχύεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Πράσινοι επέκριναν επίσης τη συγκατάθεση του SPD στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά (CETA) από τους Σοσιαλδημοκράτες. «Το SPD θυσιάζει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα σχέδια τα οποία έχει για την καριέρα του προέδρου του» έγραψε δηκτικά στο Τwitter η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ επέκρινε επίσης με δήλωσή της το «ναι» των Σοσιαλδημοκρατών. «Εάν θέλουμε να βαδίσουμε προς μια συγκυβέρνηση με το SPD δεν μπορεί φυσικά να γίνονται ούτε τέτοιες συμφωνίες, ούτε να συνεχισθεί το μισθολογικό ντάμπινγκ μέσω δανεικών εργαζομένων, συμβάσεις εργασίας υπό προθεσμία ή περικοπές στις συντάξεις. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Τότε μόνο έχει νόημα να σχηματίσουμε μια νέα κυβέρνηση» σε εθνικό επίπεδο, τόνισε.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατάφερε να εμποδίσει ένα ολοκληρωτικό «όχι» για τη σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία. «Η CETA είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδίως σε εποχές αποδυναμούμενης παγκόσμιας οικονομίας και στασιμότητας του παγκόσμιου εμπορίου» είπε στην εφημερίδα «Rheinische Post».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Ούλριχ Γκρίλο εξήρε επίσης το «ναι» των Σοσιαλδημοκρατών, γράφει η εφημερίδα «Neues Deutschland»: «Το SPD στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου. Παράλληλα, ενισχύει την απαίτηση της Ευρώπης για μια καλύτερη και έντιμη παγκοσμιοποίηση, από την οποία οι ίδιοι οι πολίτες στη Γερμανία θα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο. Διότι συμφωνίες όπως η CETA ανοίγουν νέες προοπτικές σε γερμανικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και ενισχύουν τις ευρωπαϊκές αξίες και προδιαγραφές στο παγκόσμιο εμπόριο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης