Ελαφρά κάμψη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), αντίστοιχη άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αλλά και μεταστροφή του εκλογικού σώματος σε ό,τι αφορά την σύνθεση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές δείχνει νέα δημοσκόπηση. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, το CDU χάνει μια μονάδα και πέφτει στο 41%, μία μονάδα κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες και φθάνουν στο 27%, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά παραμένουν σταθεροί, με 14% και 6% αντίστοιχα. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά και για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι με 4% δεν εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην Βουλή, καθώς το όριο είναι 5%, όπως και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία συγκεντρώνει 3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοσημείωτη είναι η αποδοχή του έργου της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία φθάνει στο 70% (+5%), αλλά και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο 67% (+7%). Για τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος η αποδοχή φθάνει στο 36% (+3%), ενώ για τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του FDP Φίλιπ Ρέσλερ περιορίζεται στο 28% (+5%).

Σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρώ, οι Γερμανοί, σε ποσοστό 45%, θεωρούν ότι το κόμμα της καγκελαρίου είναι ικανότερο να την διαχειριστεί, ενώ μόλις το 14% των ερωτηθέντων προτιμά τους Σοσιαλδημοκράτες. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σε ερώτηση «ποιο κόμμα θέλετε να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης», το 47% απαντά το CDU, ενώ υπέρ του SPD τάσσεται το 44%, με άνοδο επτά μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Η αποδοχή ωστόσο των προεκλογικών εξαγγελιών της κας Μέρκελ είναι ευρεία, καθώς το 56% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αύξησης στις συντάξεις των μητέρων, ενώ το 61% των Γερμανών θεωρεί θετικό το μέτρο για την επιβολή «φρένου» στην αύξηση των ενοικίων για συγκεκριμένες κατηγορίες ενοικιαστών.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: AΠΕ-ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης