Γερμανία: Άνοδος στα ποσοστά του AfD

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, 23:59
Γερμανία: Άνοδος στα ποσοστά του AfD
Το αντιμεταναστευτικό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 15% στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εάν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, το AfD θα εκπροσωπείται πλέον σε 10 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων της Γερμανίας.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία το ακροδεξιό κόμμα βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δείχνει ότι το AfD, που ιδρύθηκε το 2013, θα συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό και στο Βερολίνο. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), που είναι επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του Βερολίνου, θα παραμείνει στην πρώτη θέση με ποσοστό 21%, κάτι που σημαίνει όμως ότι θα υποστεί σημαντικές απώλειες δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές, πριν από πέντε χρόνια, είχε κερδίσει με 28,3%.

Το CDU προβλέπεται ότι θα πέσει στο 19% (από 23,3%), κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αδύνατον πλέον τα δύο πρώτα κόμματα να σχηματίσουν μόνα τους κυβέρνηση συνασπισμού και θα χρειαστεί να αναζητήσουν και τρίτον εταίρο.

Οι Πράσινοι εκτιμάται ότι θα έρθουν στην τρίτη θέση με ποσοστό 16% (από 17,6% στις εκλογές του 2011) ενώ η Αριστερά και το AfD ακολουθούν με ποσοστό 15% και οι δύο.

Το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) θα ξαναμπεί πιθανότατα στο τοπικό κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5%, από μόλις 1,8% στις εκλογές του 2011.

Η δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο Infratest dimap το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.002 ψηφοφόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, 23:59