Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Γερμανία η έκκληση την οποία απηύθυνε σήμερα ένας εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας προς τα μέλη της, να μην φορούν το κιπά όταν κυκλοφορούν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, μετά την πρόσφατη αντισημιτική επίθεση που σημειώθηκε στο Βερολίνο.

«Το σωστό θα ήταν να αψηφήσουμε το γεγονός αυτό και να φοράμε το κιπά», είπε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό RBB ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ, σχολιάζοντας την επίθεση που έγινε στην πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα. «Παρ’ όλ’ αυτά, θα πρέπει να συμβουλεύσω τους ανθρώπους που κυκλοφορούν μόνοι να μην φορούν το κιπά στο κέντρο των μεγάλων πόλεων», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ένας «αξιοσέβαστος (εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας) κρίνει αναγκαίο να πιέσει τους Εβραίους να κρύβουν την ταυτότητά τους, τότε είναι σαφές ότι οι γερμανικές αρχές δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εβραίων πολιτών και να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αντισημιτισμό», σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ραββίνος ‘Αμπρααμ Κούπερ, ένας Αμερικανός εκπρόσωπος του κέντρου Σίμον Βίζενταλ που αγωνίζεται κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού.

Ο ραββίνος Μεναχέμ Μαργκολίν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης (EJA) κάλεσε τον Σούστερ να «αποσύρει» την έκκλησή του. Οι δηλώσεις του ασφαλώς έγιναν «λόγω της ειλικρινής ανησυχίας του για την ασφάλεια των εβραίων» αλλά «δυστυχώς, δίνει λάθος φάρμακο: με το να μην φοράμε το κιπά λόγω του αντισημιτισμού επιτυγχάνονται στην πραγματικότητα οι στόχοι των αντισημιτικών στην Ευρώπη», τόνισε. «Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τους εβραίους, ή οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική ή εθνοτική ομάδα, να εγκαταλείψει τα θρησκευτικά γνωρίσματά της», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα δύο νέοι που φορούσαν το κιπά δέχτηκαν επίθεση στο κέντρο του Βερολίνου. Το ένα από τα θύματα, που δεν είναι εβραίος αλλά Άραβας Ισραηλινός, εξήγησε ότι αφού τον καθύβρισε μια ομάδα ανθρώπων, αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει τη σκηνή με το κινητό τηλέφωνό του. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν από τους δράστες να τον μαστιγώνει με τη ζώνη του, βρίζοντάς τον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ένας από τους φερόμενους δράστες παραδόθηκε στην αστυνομία. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για έναν νεαρό Σύρο πρόσφυγα που ζούσε σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Η εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου κάλεσε τους Βερολινέζους σε συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο Τετάρτη, ζητώντας από όλους τους συμμετέχοντες, είτε είναι εβραίοι είτε όχι, να φορούν το κιπά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης