Περίπου 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν σήμερα στη Γερμανία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις ύστερα από την έκκληση των συνδικάτων Ver.di και DBB.

Ιδιαίτερη είναι η απήχηση της κινητοποίησης αυτής στα κρατίδια Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Βάδη-Βιτεμβέργη, Βραδεμβούργο, Θουριγγία, Σαξονία, Σαξωνία-Ανχαλτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα ο συνδικαλιστής ηγέτης Φρανκ Μπσίρσκε τόνισε ότι «στέλνεται ισχυρό σήμα τόσο στο δημόσιο, όσο και στην αυτοδιοίκηση, να λάβουν σοβαρότερα υπόψη τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και να δείξουν τον αναγκαίο σεβασμό στην εργασία τους».

Την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (δημοσίου και αυτοδιοίκησης), όμως αυτές μέχρις ώρας δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία.

Η προσεχής διαβούλευση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Πότσδαμ το διήμερο 12-13 Μαρτίου. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι απασχολούμενοι στη διοίκηση των κρατιδίων έχουν διαφορετική μισθολογική σύμβαση από τους εργαζόμενους για το ομοσπονδιακό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ανωτέρω δύο συνδικάτα διεκδικούν αύξηση 6,5% μηνιαίως για τα περίπου δύο εκατομμύρια μέλη τους, με ελάχιστο ποσό αύξησης τα 200 ευρώ. Επίσης, επιδιώκουν να προσληφθούν μαθητευόμενοι και να αυξηθεί το πριμ μαθητείας. Για αύριο Πέμπτη προβλέπονται κινητοποιήσεις στην Έσση, το Βερολίνο, το Βραδεμβούργο, την Κάτω Σαξονία, τη Βρέμη και τη Βαυαρία.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης