Γερμανία: Υψηλό αριθμό αδικημάτων με πολιτικά κίνητρα κατέγραψαν οι Αρχές το 2021

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, 09:50
Γερμανία: Υψηλό αριθμό αδικημάτων με πολιτικά κίνητρα κατέγραψαν οι Αρχές το 2021

Ο αριθμός των αδικημάτων με πολιτικά κίνητρα που διαπράχθηκαν στη Γερμανία το 2021 ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας εικοσαετίας και κατά συνέπεια ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο την αρμόδια υπηρεσία της ομοσπονδιακής αστυνομίας (BKA).

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της BKA που περιέχονται στην απάντηση που δόθηκε έπειτα από ερώτηση μέλους της Μπούντεσταγκ, ο αριθμός των αδικημάτων αυτής της φύσης το 2021 αυξήθηκε κατά περίπου 6%, στα 47.303. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία για αυτό το είδος υποθέσεων, το 2001.

Ο οριστικός αριθμός ίσως αποδειχθεί υψηλότερος - κάτι που δεν αποκλείεται, καθώς η απάντηση δόθηκε σε ερώτηση που υποβλήθηκε την 5η Ιανουαρίου, ενώ ακόμη τα δεδομένα τελούσαν υπό επεξεργασία. Αξιωματούχοι των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούν πως η αύξηση οφειλόταν στο ότι το κλίμα είναι πολύ πιο τεταμένο στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και ότι αφορά τόσο αδικήματα ακροδεξιών όσο και ακροαριστερών.

Πάντως, κατά τα δεδομένα της BKA, αυτά που χαρακτηρίζονται βίαια πολιτικά εγκλήματα κατέγραψαν μείωση κατά 6%. Ο αριθμός των βίαιων εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα που όμως δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο του πολιτικού φάσματος ήταν επίσης αξιοσημείωτος.

Καταγράφηκαν 1.047 βίαια εγκλήματα από υπόπτους που η αστυνομία δεν μπορούσε να κατατάξει πολιτικά, δηλαδή να τους χαρακτηρίσει ακροδεξιούς, αριστεριστές, ισλαμιστές ή οπαδούς κάποιας ξένης ιδεολογίας, όπως για παράδειγμα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης που διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1980.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, 11:45