Γερμανία: Διαδηλώσεις με αίτημα να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για τη νεοναζιστική NSU

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018, 09:12
Γερμανία: Διαδηλώσεις με αίτημα να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για τη νεοναζιστική NSU
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη σε πολλές πόλεις σε όλη τη Γερμανία ζητώντας να διεξαχθεί βαθύτερη έρευνα για τις δραστηριότητες του Εθνικού Σοσιαλιστικού Υπόγειου Ρεύματος (NSU) μετά την ολοκλήρωση της δίκης των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης που εξακολουθούν να είναι εν ζωή.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση αριστερών οργανώσεων, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν το σύνθημα: «Η NSU δεν ήταν τρεις».

Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μόναχο, όπου διεξήχθη η δίκη με τέσσερις κατηγορουμένους να καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης και τη βασική ύποπτο, την Μπεάτε Τσέπε, σε ισόβια.

Η Τσέπε και δύο άλλοι συνεργοί της, ο Ούβε Μούντλος και ο Ούβε Μπένχαρντ -οι οποίοι αυτοκτόνησαν το 2011- δημιούργησαν τη νεοναζιστική οργάνωση NSU και σκότωσαν οκτώ Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 έως το 2007.

Στο Βερολίνο διαδήλωσαν περίπου 1.000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι στο Αμβούργο.

«Με κανέναν τρόπο η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει» δήλωσε ο Ρόμπιν Σταϊνμπρίγκε που ανήκει σε μια οργάνωση από το Αμβούργο η οποία ζητεί να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.

Τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν στην παρανομία μέχρι το 2011, οπότε τους εντόπισαν οι Αρχές, έπειτα από μία δεκαετία που είχαν διαπράξει φόνους με ρατσιστικά κίνητρα, βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι και ληστείες για να χρηματοδοτήσουν τα εγκλήματά τους.

Οι οικογένειες των θυμάτων και άλλοι έχουν κατηγορήσει την αστυνομία ότι υπήρξε αμελής και υπογραμμίζουν ότι η νεοναζιστική οργάνωση δεν θα είχε καταφέρει να συνεχίσει τη δράση της για τόσο μεγάλο διάσημα χωρίς βοήθεια. Παράλληλα, υπάρχουν ερωτήματα και για το έργο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018, 09:12