Γερμανία: Διαφωνίες πριν από τις διαβουλεύσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018, 10:16
Γερμανία: Διαφωνίες πριν από τις διαβουλεύσεις
Σήμερα συναντώνται στο Βερολίνο οι αρχηγοί και οι επικεφαλής των Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων και των Σοσιαλδημοκρατών, για να προετοιμάσουν τις διερευνητικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα (7-11 Ιανουαρίου). Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα επιδιώξουν σήμερα να αναζητήσουν πιθανές συμβιβαστικές λύσεις σε επίμαχα θέματα.

Ενώ ήδη επικρατεί σε αρκετά ζητήματα ουσίας διάσταση απόψεων, η προσπάθεια συνεννόησης δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τα νεότερα αιτήματα της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Το CSU ζητεί την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τον περιορισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την καθιέρωση συνοριακών ελέγχων, την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στην εκπαίδευση, όπως και περιορισμούς στην κοινωνική αρωγή σε πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα αιτήματα αυτά σχετίζονται πρωτίστως με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βαυαρία το φθινόπωρο και τις προσπάθειες που καταβάλλει το CSU να κερδίσει εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή του κρατιδίου.

Δεν είναι δεδομένος ο μεγάλος συνασπισμός

Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες κατέστησαν σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτούν τα αιτήματα του CSU. Παραπέμποντας σε δηλώσεις πολιτικών από τους κόλπους των δύο χριστιανικών κομμάτων το τελευταίο διάστημα, ο αντιπρόεδρος του SPD Τόρστεν Σέφερ-Γκύμπελ αμφέβαλε ότι στο χριστιανοδημοκρατικό CDU και στο βαυαρικό CSU υπάρχει όντως η βούληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το SPD.

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, πολλοί στα δύο συντηρητικά κόμματα «φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη καταλάβει» ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού χρειάζονται οι Σοσιαλδημοκράτες. Ως εναλλακτική λύση ο κ. Σέφερ-Γκύμπελ προτείνει μιλώντας στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του CDU του CSU.

Πάντως, μια τέτοια κυβέρνηση απορρίπτει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Στο χθεσινό της πρωτοχρονιάτικο μήνυμα τόνισε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα σχηματισμού «σταθερής κυβέρνησης».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018, 11:57