Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας την Κυριακή, αφότου ο ποταμός Έλβας υπερχείλισε και έσπασε ένα φράγμα, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές Αρχές.

Οι μεγαλύτερες πληγές καταγράφηκαν στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου στην πρωτεύουσα Μαγδεμβούργο περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους, αφότου δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η κατάσταση στη συνοικία Ροθένσε, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Ακόμα 8.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να αφήσουν τις εστίες τους στην κοντινή πόλη Άκεν και τα γειτονικά χωριά, όταν φράγμα στον ποταμό Έλβα υπέστη ρήγμα υπό την πίεση των υδάτων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές της Βουδαπέστης, πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, καθότι τα φουσκωμένα νερά του Δούναβη αναμένεται να φθάσουν στην πόλη το βράδυ της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, περίπου 7.000 στρατιώτες και εθελοντές τοποθετούν σάκους με άμμο στις όχθες του ποταμού, προκειμένου να ενισχύσουν τις «άμυνες» της πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που πλήττουν την Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη κατά την τελευταία εβδομάδα και έχουν οδηγήσει στην υπερχείλιση ποταμών, όπως ο Έλβας, ο Δούναβης και ο Βλατλάβα.

Θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Ν. Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης