Νέο κρούσμα διοξίνης εντοπίστηκε σε αβγά αγροκτήματος στην Κάτω Σαξονία, ανακοίνωσαν σήμερα Γερμανοί αξιωματούχοι. Τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο η δηλητηριώδης χημική ουσία είχε εντοπιστεί  σε άλλα έξι αγροκτήματα της χώρας. 

Το αγρόκτημα με πουλερικά βρίσκεται στην περιοχή Έμσλαντ του βόρειου γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας του κρατιδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αγρόκτημα με τα 12.000 πουλερικά τέθηκε σε καραντίνα και τα αβγά με την αυξημένη ποσότητα διοξίνης που εντοπίστηκε από εσωτερικούς ελέγχους του αγροκτήματος, αποσύρθηκαν από την αγορά, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο, πάντως, έσπευσε να καθησυχάσει τους καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι δεν συντρέχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η διοξίνη είναι επικίνδυνη μόνο όταν καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε μικρές δόσεις η ουσία δεν θεωρείται επικίνδυνη.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε αβγά σε αγροκτήματα στην Κάτω Σαξονία και το γειτονικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιανουάριο του 2011, προκλήθηκε πανικός στους κόλπους της ΕΕ, όταν Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι κότες και γουρούνια είχαν καταναλώσει ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη με αποτέλεσμα να μολυνθούν τα αβγά, το κρέας των πουλερικών και των χοιρινών συγκεκριμένων αγροκτημάτων.

Η Γερμανία τότε έλαβε μια σειρά μέτρων, όπως περιορισμούς στα συστατικά των ζωοτροφών και αύξησε τους ελέγχους σε αγροκτήματα και ζωοτροφές.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης