Στη γεμάτη διακυμάνσεις σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ λέγοντας, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το καθεστώς που θα επικρατήσει μεταξύ της Ένωσης με την Άγκυρα κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πρόσθεσε δε ότι επιδίωξη του Βερολίνου είναι να διεξαχθεί μία συνολική συζήτηση για όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιθυμία μας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου να διεξαχθεί μια συνολική συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, σε όλες τις πτυχές και όλες τις λεπτομέρειες. Για αυτόν το λόγο είχαμε μιλήσει κι εμείς και αυτό βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη. Δεν πρόκειται για Συμβούλιο από το οποίο θα πρέπει να αναμένεται μια τελική απόφαση στο ένα ή στο άλλο σημείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό οι αρχηγοί να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Η καγκελάριος, τόνισε, θα μοιραστεί με τους συναδέλφους της τις ανησυχίες της και θα τους ενημερώσει για τις σοβαρές διενέξεις της Γερμανίας, σε σχέση με την Τουρκία.

Οι υποθέσεις Τολού – Γιουτζέλ – Στόιτνερ, που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, έχουν επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βερολίνο καταδίκασε το κύμα εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, στο πλαίσιο των οποίων πάνω από 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και πάνω από 140.000 άλλοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Από την πλευρά της, η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι δείχνει ανοχή απέναντι στους «τρομοκράτες» φιλοξενώντας κούρδους αυτονομιστές και πραξικοπηματίες.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκρινε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανεξεταστεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης